Julen og nytåret har været fuld af store og fede måltider. Brug den stopmætte fornemmelse i maven til at spise flere grøntsager. Supper med lækre toppings er et godt sted at starte...

Log ind på BT PLUS og få denne uges madskole, hvor grøntsagspassionisten og madbloggeren Maria Engbjerg giver dig en masse god inspiration til at kick-starte din januar på en grøn og sund måde - uden det bliver kedeligt. Derudover guider hun til lækre toppings til suppen.

Som abonnent på BT PLUS får du hver uge adgang til BTs madskole, hvor eksperterne på skift deler ud af deres viden og deres opskrifter.

I KØKKENET - MARIA ENGBJERG

Det får du:

  • Artikel: Gør din januar grøn
  • Opskrift: Grøn, sund og cremet januar-suppe
  • Opskrift og inspiration: Lækre toppings

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Julen og nytåret har været fuld af store og fede måltider. Brug den stopmætte fornemmelse i maven til at spise flere grøntsager. Supper med lækre toppings er et godt sted at starte.

Af Line Felholt

Efter julens fede måltider, har du naturligt lyst til lettere mad. Dét skal du udnytte til at få flere grøntsager ind i din kost, mener grøntsagspassionist og madblogger Maria Engbjerg fra BT’s Madskole.

”Mange har fornemmelsen af, at december har været fuld af lidt meget mad, konfekt og pebernødder. Nu har man brug for at føle en lethed i kroppen. Her kan grøntsager pludselig blive ens bedste ven”, siger Maria Engbjerg.

Har man ikke været så god til det grønne tidligere, er januar måneden at komme i gang, for der er lysten der mere naturligt, lyder budskabet fra grøntsagskokken.

Hun anbefaler især supper, som en rigtig god måde at indtage mange grøntsager på én gang.

”Og samtidig få den varme og lethed i kroppen, som vi har brug for i januar”.

Men mange har fordomme om suppe. At det ikke er et rigtigt måltid. At suppe slet ikke mætter nok. Maria Engbjerg er faktisk helt enig.

”Mange begår den fejl at tro, at de kun skal have suppe. Nej, det bliver man ikke mæt af. En time efter er man sulten igen. Derfor skal maven selvfølgelig have noget mere at arbejde med end kun flydende grøntsager. Ellers ryger det bare lige igennem systemet”, lyder det fra Maria Engbjerg.

Vintergrøntsager som rodfrugter er ifølge BT’s grøntsagskok geniale at lave suppe af, fordi de mætter.

”Der er mange flere fibre og meget mere energi i de grove grøntsager, fordi det har vi brug for om vinteren. Når man blender kogte rodfrugter får man samtidig en suppe med en lækker cremet og flødeagtig konsistens, som vi også har lyst til i de kolde måneder”, forklarer Maria Engbjerg.

Men mætheden kommer også af at have noget at tygge i. Her er topping geniale. Både på supper og alle andre retter, hvad enten det er salater, tærter eller fx gryderetter.

”Toppings kan være alt fra friske sprøde grøntsagstern til nødder, bønner eller kødrester fra i går. Det gør især grønne retter så meget sjovere at spise, for du får både noget at bide i, noget der mætter, og som ser lækkert ud”, lyder det fra Maria Engbjerg.

--- OOO --- OOO --- OOO ---

I KØKKENET: MARIE ENGBJERG,

JORDSKOKSUPPE MED LAKSESPYD OG SPICY AGURKESALAT

(4 pers)

4 laksebøffer á ca. 125 g stk.

Marinade:

  • 4 spsk kokosmælk
  • 3 fed hvidløg
  • 2 spsk fiskesauce
  • 1 spsk fint hakket ingefær
  • 1 spsk karry, brug din favorit

Suppe:

  • 500 g jordskokker, skrællet og skåret i grove stykker
  • 1 skalotteløg, fint hakket
  • 1 tsk tørret citrongræs
  • 1 tsk stødt koriander
  • 1 stor spsk peanutbutter
  • 1 spsk fint hakket ingefær
  • 1 spsk rød karrypasta
  • Saften fra 1 lime
  • 3 spsk fishsauce
  • 2 fed hvidløg, finthakket
  • 0,5 liter grøntsagsbouillon
  • Resten af dåsen med kokosmælk
  • Smør eller kokosolie til stegning

Topping:

  • Koriander, frisk
  • Chili, i tynde skiver
  • Peberfrugt i tynde strimler
  • Sukkerærter
  • Peanuts

Agurkesalat:

  • 2 agurker
  • 1 rød chili - kan erstattes af chiliflager
  • 1 rødløg
  • 1 lille bundt koriander

Dressing:

  • 2 spsk balsamico
  • 1 spsk olivenolie
  • 1 fed hvidløg
  • Havsalt og friskkværnet peber

Sådan gør du:

Laksespyd: Kom alle ingredienserne til marinaden i en frysepose og ryst det sammen. Skær laksen i store tern, kom det ned i posen med marinade og lad den ligge der i mindst 1 time. Sæt laksen på træspyd og bag dem i en 160 grader varm ovn i 10-15 min.

Jordskoksuppe: Varm en gryde op til medium varme, smelt kokosolien og steg løg og hvidløg møre heri. Tilsæt karrypasta, citrongræs og ingefær og lade det stege et øjeblik, inden jordskokkerne tilsættes. Hæld bouillonvand ved og kog jordskokkerne møre i 20 minutter. Tilsæt kokosmælken og peanutbutter og blend til en cremet suppen med en stavblender. Smag til med lime og fishsauce og lad suppen varme igennem et par minutter, inden den serveres.

Spicy agurkesalat: Rør alle ingredienser til dressingen sammen. Skær agurken i tern og/eller skiver og kom dem i en skål sammen med dressingen. Rødløg og chili hakkes fint og kommes i skålen med agurk og dressing. Skær oliven i mindre stykker og hak koriander groft. Vend det hele godt rundt. Salaten er klar til servering

Anret suppen i små skåle og top med koriander, peberfrugt, sukkerærter, chili og peanuts. Server laksespyd og spicy agurkesalat til.

--- OOO --- OOO --- OOO ---

LÆKRE TOPPINGS: Sådan giver du det grønne måltid bid og smag


Maria Engbjerg giver gode råd til drys på toppen af grønne supper eller salater:

Krydderurter

Hak friske krydderurter og drys dem på suppen, salaten, gryderetten eller i sandwichen. Det tilfører både ekstra smag og en wow-effekt. Man skal ikke undervurdere smuk mad. Det gør bare noget for lysten til at spise maden, at den ser flot ud. Vælg den krydderurt, du bedst kan lide, eller den du har. Det kan være alt fra timian, oregano og koriander til persille, purløg, dild eller brøndkarse.

Chili

Skær frisk chili i tynde skiver og drys det på en hvilken som helst ret. Det giver både mere smag og gør også noget godt for varmen om vinteren. Men chili er også genialt som drys, hvis børn spiser af samme ret. De voksne vil nogle gange gerne have en lidt mere spicy smag end børn. Med drys kan man selv vælge.

Grønt

Skær friske knasende grøntsager som peberfrugt og sukkerærter i tern eller tynde strimler og drys dem på retten. Det giver noget at tygge i og er også et frisk indslag i en varm ret.

Nødder

Mange grønne retter smager godt med nødder drysset ovenpå.  Især salater og supper, som ellers godt kan mangle bid. Du kan evt. riste nødderne først. Nødder giver god smag og bidrager med sunde fedtstoffer, som også mætter. Til jordskoksuppen passer peanuts rigtig godt, men ellers er ristede mandler godt på en gulerodssuppe. Karryretter bliver endnu bedre med cashewnødder på.

Croutoner

Brødcroutoner er kræs på supper og salater, især hos børn. Men man bør lave dem selv. Det er nemt og lækkert og en god måde at bruge daggammelt brød på. Franskbrødet fra bageren, der er blevet tørt og kedeligt, skal bare skæres i skiver og så i tern, vendes i olivenolie, krydderurter og salt og så i ovnen. Man kan også bruge rugbrød.

Kød

Har du rester af kød liggende i køleskabet, så skær det i tern, rist det evt. kortvarigt og server det til enhver salat, suppe, tærte eller anden grøn ret. Det kan være alt fra kylling til steg fra i går.

Bønner

Proteiner mætter godt som drys og tilbehør, men det behøver ikke være kød. Udblødte og kogte bælgfrugter som fx. kikærter og kidneybønner eller linser er også gode proteinkilder, der fylder og mætter. Skal de være ekstra lækre krydrer du dem først og steger dem på panden.