Her får du Lene Hanssons ugentlige klumme, samt gratis opskrift og sundhedstips.

Køb abonnement på PLUS og få adgang til alle Lene Hanssons kostplaner og guider. Få blandt andet GO GREEN-kuren og

Det bedste og sundeste vægttab får du ved at spise så sundt som muligt og så råt som muligt. Det sætter din forbrænding naturlig i vejret, fordi din krop og celler bedst kan arbejde med mad, der ikker er forarbejdet til ukendelighed.

Meget mad vi spiser i dag - f.eks. opvarmet mad, så som kød, kartofler og sovs - gør nemlig det helt modsatte. Det udgør en trussel for cellerne, fordi immunsystemet reagerer på et sådant måltid, som om kroppen havde fået en infektion.

Tænk på menneskets oprindelige kost, der var uopvarmet og for det meste bestod af planteføde. Det har vi lykkelig glem, men det har kroppen ikke. Vores kroppe, psyke og vores fordøjelse har ikke forandret sig synderligt gennem de tusindvis af generationer, men det har vores kost. Og måske derfor er det gået galt for mange, rent vægtmæssigt

Gennem mit arbejde med kost og vægttab i mere end 25 år kan jeg se, at jo flere grøntsager, frugt, bær, nødder, kerner osv, mine klienter spiser, jo hurtigere taber de sig. Og det er ikke eneste bonus, energien og sundheden bliver også øget væsentligt og klienterne slipper af med sygdomme efter nogle måneder. Rå og uopvamret mad kan gøre underværker for de fleste.

Da jeg var teenager og ung, spurgte man lægen til råds om kost og vægt. Men der var ikke så mange råd at hente dengang, desværre. Det gik ud over min egen vægt og mit helbred - jeg døjede med svær astma og allergi samt en overvægt på 20 kilo. Desuden havde jeg irritabel tarm - og heller ikke der kunne lægen gøre så meget.

I dag er der masser af hjælp at hente - udover hos lægen. Jeg rådgiver selv om kosten og oplever, at mange får det bedre med gode spisevaner. Et af mine allerbedste råd har altid været; spis masser af frugt og grøntsager - så rå som muligt. Kæmper maven i starten i mod de rå grøntsager, så kan man dampe dem lidt - så brokker maven sig mindre.

Tilbage i 2009, udkom en epokegørende bog, med titlen: ”Menneskeføde : Vejviser ud af en overvægtig verden”. Forfatteren, Tor Nørretranders, skrev om at forstå de fysiske, biologiske og sociale principper bag en kostomlægning, der ville give en naturlig slank figur. Bogen handlede blandt andet om, hvorfor f.eks. kornprodukter ikke er en naturlig del af vores kost. Korn er først kommet ind i vores kost for ca. 15.000 år siden. Den store glutenintollrenceepidemi, fortæller jo netop om det. Spiser du korn rå? Nej vel? Det er nærmest umuligt, det skal males eller varmebehandles før du kan få det ned og bl.a. derfor er det ikke en naturlig føde for os mennesker. Lidt kornprodukter kan vi sagens tåle, men der er absolut tale om at tåle, frem for at få gavn af.

Bogen handlede  om, hvor vigtigt der er at spise så naturlig mad som muligt. Det betyder, at vi – ifølge vores fysik og biologi - bør leve mest af planteføde, så råt som muligt, og spise mindst muligt mad, der er opvarmet.

I 2011 offentliggjorde forskere fra Harvard et studie, hvor de lavede museforsøg, for at undersøge, om varmetilberedt mad skulle være bedre optageligt og dermed sundere end rå mad. De lavede deres undersøgelser af energioptaget ved at fodre mus med henholdsvis kød og søde kartofler, der var behandlet på fire forskellige måder:

  • Råt kød/rå søde kartofler i stykker
  • Råt kød/rå søde kartofler, der var most
  • Varme tilberedt kød/varme tilberedte søde kartofler i stykker
  • Varmetilberedt kød/varmetilberedte søde kartofler, der var most

Efterfølgende viste det sig, at mus tog mere på, efter de havde fået kogt eller most mad sammenlignet med mus, der havde fået rå mad. Den ekstra vægt tolkede forskerne som et udtryk for, at energiudbyttet er større i fødevarer, der er tilberedte, og at det var sundt!

Men jeg oplever, at når mine klienter overvejende spiser varmetilberedt mad, så er deres energi lav, og de har svært ved at slanke sig - og det er bestemt ikke sundt.

Jo mere naturlig du spiser, jo sundere vægttab får du. Og det vil dine celler elske, for de arbejder bedst med den madform de genkender, og det er grøntsager, frugt, nødder, kerner og anden vegetabilsk føde.

Ifølge den svenske læge Karl-Otto Aly reagerer kroppen efter et almindeligt måltid (f.eks. kød, kogte kartofler og smørsovs) med at forøge antallet af hvide blodlegemer i blodet (immunforsvaret), som man f.eks. ser det ved infektioner. Dette sker imidlertid ikke, når man spiser levende føde eller råkost. Råkosten kræver ingen mobilisering af de hvide blodlegemer. Lægen sammenligner med andre ord „almindelig” mad med et angreb i form af en infektion. Levende og rå føde er den eneste form for mad, som kroppen ikke går i beredskab imod. Kroppen opfatter altså tilsyneladende råkosten som naturlig kost.

Mad af god kvalitet giver en let mæthedsfølelse i modsætning til mad af dårlig kvalitet (f.eks. grillmad, pizzaer, visse kødretter og færdiglavede retter), som giver en tung og ofte ubehagelig form for mæthed.

Mad af dårlig kvalitet kan i øvrigt også hurtigt fremkalde ny sult, fordi kroppen desperat råber på mere næring i et forsøg på at få opfyldt sine basale behov. Hvorimod mad af god kvalitet, når den er fordøjet, udsender signaler til hjernen om, at vi nu er ’rigtig’ mætte og ikke behøver mere. Men det sker kun, når vores behov for vitaminer, mineraler, proteiner, kulhydrater, mineraler etc. er blevet tilgodeset og dækket af sund og nærende kost. Den mæthedsfornemmelse, vi får efter et kvalitetsmåltid, vil holde sig længere og vil reducere efterfølgende fornemmelser af falsk eller indbildt sult.

Al mad og drikke indeholder energi, og her er ikke kun tale om kalorier; her er tale om en helt anden slags energi. Din krop og dine celler indeholder nemlig også energi, der kan måles i svingninger, kaldet for mega herz. De samme svingninger findes i din mad samt i dine drikkevarer. Og de kan måles, ligesom lydbølger fra en radio.

Prøv at tænke på din krop som en bank, hvor du sætter penge ind (energi i form af sund mad), og hvor der gerne skal være overskud, hvis der pludselig kommer en uforudset regning (sygdom). Hvis din konto konstant er på nul, eller du har overtrukket, og den er i underskud, så ved du jo godt selv, hvad der sker, ikke? Før eller siden bliver du syg, og en syg krop, der er i underskud af sund energi, bliver også hurtigt en overvægtig, træt og drænet krop, og dette påvirker også din mentale balance.

Den gode sunde energi fra din mad, der giver høje Mega Herz er bl.a. alle grønne grøntsager, især brøndkarse, byggræs, broccoli, grønne spirer, grønkål og spinat. Helsedrikke lavet af grønne grøntsager, laves helst på en slow juicer, for at forhindre, at varmen fra saftpresserens knive, ødelægger næringsindholdet.

Al mad, du kan spise rå og ubehandlet, er gavnligt for en god forbrænding og modvirker overvægt. Det er bl.a. avocado, frisk frugt, frisk frugtsaft, salat, kål, hvidløg, ingefær og alle øvrige grøntsager og råkost samt saft af disse, samt friske kerner og nødder.

Derfor skal du spise råt:

Spis masser af råkost, der er mange fordele ved det, bla.

  • Når vi tygger råkost, aktiveres der enzymer, så vi udnytter maden bedre.
  • Væskebehovet mindskes, da råvarerne indeholder store mængder væske, dette giver øget energi i cellerne og en bedre forbrænding.
  • Råkost fremmer en god fysiologisk tarmflora på grund af indholdet af enzymer.

Næste uge:
Motion kan hjælpe din forbrænding