Nordsjællands Politi har anholdt den danske mand, der skal udleveres til straffesag i Indien. Der er grundlovsforhør i Hillerød lørdag. Udleverng er efter bogen, siger ekspert.

Danskeren Niels Holck skal udleveres til strafforfølgelse i Indien.

Det har det danske Justitsministerium netop besluttet.

Ifølge Henrik Suhr, pressekoordinator ved Nordsjællands Politi, blev Niels Holck anholdt kl. 12.45.

- Det skete efter anmodning fra Justitsministeriet, siger Henrik Suhr.

Holck deltog i nedkastningen af fire ton våben og ammunition fra et lille tomotors propelfly over den indiske delstat Vestbengalen i 1995.

Justitsministeriet har betinget sig, at Holck ikke bliver idømt dødsstraf i forbindelse med sagen. Desuden skal danskeren leveres tilbage til Danmark senest tre uger efter dommen.

Holck er den anden dansker, der udleveres til retsforfølgelse uden for EU. Tidligere i år vendte den første udleverede dansker, Camilla Broe, hjem fra Miami i USA, hvor sagen mod hende endte med at blive afvist.

Justitsministeriet begrunder udleveringen af Niels Holck med, at våbennedkastningen er en "særdeles alvorlig" forbrydelse.

Professor i strafferet Jørn Vestergaard siger til ritzau, at udleveringen er helt efter reglerne.

Nordsjællands Politi fremstiller Niels Holck i grundlovsforhør lørdag kl. 11 i Hillerød. Hvilken bygning, det kommer til at foregå i, er dog endnu uvist.

- Normalt holder man grundlovsforhør på torvet, men vi har en forventning om, at der bliver massivt presseopbud. Derfor afholder vi det måske i retsbygningen i stedet. Men det er ikke endeligt besluttet endnu, siger Henrik Suhr, Nordsjællands Politi.

/ritzau/