En stak helt almindelige femliters plasticdunke kommer til at stå som helt centrale beviser i en sag, hvor fem unge venstreaktivister for første gang står tiltalt efter terorparagraffen.

Det er kommet frem under den første dag i retssagen, der begyndte mandag i Københavns Byret.Her er de fem unge tiltalt for en række brandattentater og forsøg på brande, som er begået i løbet af et års tid fra marts 2010 til marts 2011. Politiet fik nys om gruppen og havde allerede aflyttet og skygget dem i noget tid, inden de fire blev anholdt på fersk gerning ved politiskolen i Brøndby.

Den femte blev anholdt efterfølgende.

- Der er tale om nogle særlige dunke, der har 'Hele æg' på mærkaten. De bliver for eksempel brugt af bagerier, siger anklager Bo Bjerregaard til BT.De første dunke indeholdt benzin og blev beslaglagt, da Københavns Politi 26. april 2011 anholdt fire af de unge terrortiltalte, der senere har erkendt, at de var på vej til at sætte ild til politiskolen i Brøndby.

Yderligere tretten dunke dukkede op, da politiet ransagede Den Grønne Lade på Christiania, hvor de unge ifølge egne forklaringer 'hyggede sig' - men hvor PET også skal have aflyttet dem og foretaget lydoptagelser, der vil blive afspillet senere under retssagen.

- Jeg vil også komme ind på, at der blev fundet lignende dunke under flere af de andre brande og brandforsøg, siger Bo Bjerregaard til BT.

23-årige PJ, der betragtes som en af hovedmændene i gruppen, forklarede i retten, at de havde fundet plasticdunkene på Christianias losseplads.

- Vi ville bruge dem til tapetklister og sjove ting som for eksempel stinkbomber, siger PJ, der dog under et politiforhør har forklaret, at dunkene kunne bruges til at bygge tømmerflåder af.

Ifølge anklageren er der tale om dunke, som nok er almindelige - men det er ikke dunke, som enhver kan få fingre i.

- Jeg kendte dem i hvert tilfælde ikke inden det her. De bliver typisk produceret i partier på 1000 eller 2000, som er mærket specielt, siger anklager Bo Bjerregaard til BT.

De fire har erkendt forsøget på brandstiftelse mod politiskolen - men alle fem nægter alle andre forhold i anklageskriftet.

Der forventes dom i sagen senest 17. december.