København: Du har sikkert hørt om det før, men ikke rigtig skænket det en tanke. Radon er en gasart, der siver op i dit hus fra undergrunden. Helt fri kan man aldrig blive som husejer, men det er heller ikke noget problem, så længe mængden per kubikmeter ikke bliver for høj.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er mængden af radon for høj i 350.000 danske hjem. Det fører til, at 300 danskere årligt rammes af lungekræft.

I øjeblikket er temperaturen udendørs optimal til måling af radon. Man får nemlig det mest sikre resultat, når temperaturforskellen mellem ude og inde er størst. Derfor skal du i gang nu, da de mest sikre målinger tager 60 dage.

»Når der er størst forskel på temperaturen inde og ude, bliver der skabt et undertryk, hvor varmen stiger til vejs. På den måde trænger der mest jordluft ind, og dermed er koncentrationen af radon størst,« siger Manja Lykke Alvagård, der er formand for Dansk Radon Forening.

Radon trænger op gennem alle jordbundstyper, men man er særligt udsat, hvis man bor oven på klippegrund, der indeholder uran.

Det betyder, at særligt husejere på Bornholm er udsatte. Radon trænger dog ikke langt op i bygninger, så folk, der bor på første eller anden sal i en lejlighed, har ikke grund til at frygte gasarten.

Du kan selv teste for radon med en digital måler.

»Vi har testet de digitale målere, og resultatet var sådan set tilfredsstillende. Problemet er, at de kun måler for syv dage ad gangen. Det er for lidt. Desuden skal man måle i flere rum, og så bliver det enten dyrt eller tidskrævende,« forklarer Manja Lykke Alvagård.

Den digitale måler kan dog være brugbar til at tjekke, om bekæmpelsen af radon i huset har virket. Videre er de gode til at teste et hus, man overvejer at købe.

Det mest brugbare resultat får man med de små målebokse, kaldet radondosimeter, som man skal bruge én af per rum.

»Man skal måle i opholdsrum i stueetagen, men har man opholdsrum i kælderen, hvor man opholder sig flere timer ad gangen, skal man også måle der,« siger hun.

I Danmark har man fastsat værdien for problematisk indhold af radon i luften til 100 becquerel per kubikmeter. Der findes forskellige måder at løse problemet på. Det kan ordnes med bedre ventilation i huset, tætning af utætheder eller etablering af et radonsug.

Der findes også mere alternative og billigere løsninger, men her skal du rådføre dig med en fagperson.

Fakta: Få bugt med radon

- Officielt hedder det, at man skal måle i fyringssæsonen. Det betyder, at man kan måle, så længe man har varmen tændt indendørs.

- Er dit hus fra eller efter 1998, skulle det være radonsikret. Det er det ikke nødvendigvis, da den slags ikke efterkontrolleres.

- Der findes flere forskellige firmaer, der laver de små målebokse kaldet radondosimeter. Prisen per styk er cirka 250 kroner. Find en liste over firmaer på radonguiden.dk.

- Højt indhold af radon i hjemmet kan give lungekræft. Hvis man samtidig er ryger forøges risikoen 25 gange.

- Daglig udluftning og regelmæssig rengøring er med til at holde indholdet af radon nede.

/ritzau/FOKUS