79 mio. kroner i underskud.

Det er resultatet af Brøndby IFs 2019. Det har altså været et hårdt år økonomisk for Superliga-klubben, og det skyldes ifølge torsdagens regnskab især manglende transferindtægter og sportslige resultater under det forventede.

Underskud, omsætning og transferindtægter er tal, der er nogenlunde til at forstå, men hvad skal man ellers holde øje med i et regnskab som Brøndbys, der forventer et underskud på 20-30 mio. i 2020?

B.T. har stillet de dumme spørgsmål for at forstå, hvordan det står til i klubben fra Vestegnen.

Hvad er de vigtigste tal at kigge på ifm. Brøndbys regnskab?

»Jeg kigger på driften. Hvordan udvikler omsætningen sig? Hvordan udvikler lønudgifterne sig? For det er de to største poster i en fodboldklub. Og hvordan ser det ud med køb og salg af spillere? Det er de tre primære ting, jeg kigger på. Det fortæller lidt om, hvor gode de er til at styre dagligdagen. Til sidst kigger jeg også på likviditeten,« siger Jesper Jørgensen, der er økonom og partner hos Deloitte.

Hvad betyder det, at Brøndby IFs egenkapital er på 58 millioner kroner?

»Det er mere interessant for mig at se, hvor mange penge de har i kassen. De 58 millioner i Brøndby er blandt andet også bundet op i et fodboldstadion. Det interessante for mig er, hvad de forventer at tabe til næste år. Hvad har de af penge i kassen. Og hvad er der tilsagn til at tilføre af penge. Det positive er, at Jan Bech Andersen har givet en erklæring om, at han nok skal smide penge i kassen, hvis der mangler nogen.«

Foto: Niels Christian Vilmann
Vis mere

Brøndbys likvide beholdninger er i regnskabet 4,3 mio. Er det mange eller få penge at have i kassen?

»Det er ikke ret meget. Men der skal du tænke på, at de har fået over 30 mio. kroner via emissionen, og de skal lægges oveni. Så forventer de i 2020 et underskud på 20-30 mio. Det er blandt andet afskrivning på spillerkontrakter. Lad os bare sige, at de rammer et underskud på 30 mio., og afskrivningen på spillerkontrakter er 10 mio., så skal de bruge 20 mio. i likviditet for at køre 2020 hjem.«

Så de skal ikke bruge ekstra penge?

»Nej, for de har næsten 40 mio. i likvide midler nu efter emissionen.«

Hvad betyder det, når Brøndby har en overskudsgrad på -52 %?

»Det er nærmest ligegyldigt. Sandheden er, at Brøndby har et kodylt stort underskud. Et underskud på 79 mio. med en omsætning på 170-180 mio. er bare for meget.«

Hvad skal soliditeten normalt ligge på i en sund virksomhed?

»Hvis du ligger på 25-30 procent vil alle normalt sige, at det er ganske godt. Det er fornuftigt.«

Foto: Jonas Skovbjerg Fogh
Vis mere

Så det er et fornuftigt tal for Brøndby at ligge på næsten 24 procent?

»Ja, men deres problem er bare, at en del af det er bundet op i et fodboldstadion. Du skal kigge på, hvad der er af likviditet i klubben. Hvis de havde en overskudsgivende drift, kunne du stoppe med at kigge på det. Men når du har en underskudsgivende drift, som de har, er det fint nok, at de har en egenkapital og en soliditet, men hvis du skal have 30 mio. i underskud, har du så penge til at betale det underskud næste år? Det er der, hvor likviditeten bliver vigtig at kigge på.«

Hvis nu Jan Bech trak sig ud i dag, hvor længe ville Brøndby så overleve?

»De ville overleve. Der kommer nogle andre. Det gør der, fordi det er et af de største brands i Danmark inden for sportens verden. Da de i 2013 var ved at køre ud over skrænten, så kom Jan Bech Andersen. Jeg er ret overbevist om, at der også vil komme nogen efter Jan Bech Andersen.«

Er Brøndby med andre ord afhængig af, at der sidder en mand eller flere og holder hånden under dem, hvis det skal overleve?

»Det er ekstremt vigtigt, at der er nogle solide aktionærer med i sådan en klub.«