Liberal Alliances arbejdsmarkedsordfører Joachim B. Olsen kritiserer FOA-formand Dennis Kristensen har udtalt, at en hushjælp skal have cirka 18.000 kroner i løn (arkivfoto).
Liberal Alliances arbejdsmarkedsordfører Joachim B. Olsen kritiserer FOA-formand Dennis Kristensen har udtalt, at en hushjælp skal have cirka 18.000 kroner i løn (arkivfoto). Foto: Jens Nørgaard Larsen / Bax Lindhardt

Mener FOA-formanden skyder helt forbi med sin kritik af jobopslag om hushjælp

Fagbevægelsens FOA-formand, Dennis Kristensen er kun til for de rigeste, når han mener, at en hushjælp i en bestemt jobannonce skal have mindst 18.000 kroner i løn om måneder.

Kritikken kommer fra Liberal Alliances arbejdsmarkedsordfører Joachim B. Olsen efter et jobopslag om en hushjælp har vakt forargelse.

Kritikken er især gået på, arbejdsopgaverne ikke stod mål med lønnen, som bestod af 6000 kroner samt kost og logi. FOA’s formand Dennis Kristensen udtalte i den forbindelse, at jobopslaget var et udtryk for rigmandsfamilier, når de var værst og kaldte forholdene ’slave-lignende’ – ikke mindste fordi hushjælpen kun fik halvt så meget i løn, som FOA mente, at vedkommende burde få.

dk job


Du kan se jobopslaget her:

- Dennis Kristensen er et fjols at høre på. Han vil åbenbart hellere have, at folk går arbejdsløse, hvis de ikke får den løn, som Dennis Kristensen foreslår. Hvis lønnen er for lav, er der jo ingen, der tager jobbet, sådan foregår løndannelsen jo. Og hvem har råd til at betale 18.000 kroner om måneden i løn til en hushjælp, som Dennis Kristensen foreslår. I så fald er hushjælp kun noget, som skal være til rådighed for meget rige mennesker, siger Joachim B. Olsen.

- Hvilken helt almindelig LO-familien kan betale så meget for en hushjælp. Dennis Kristensen er kun til for de rige, når han siger sådan noget. Hvorfor må almindelige mennesker ikke lave den slags jobaftaler – de kan jo have lige så meget brug for hjælp i derhjemme som velhavende mennesker, siger han.

Jobopslag-hushjælp1

FOA-formand Dennis Kristensen mener kritikken er forfejlet.

- Det kan godt være, at Joachim B. mener, at almindelige mennesker ikke har råd til hushjælp, men vi snakker jo om, hvorvidt man som ansat har råd til arbejdet, hvis man skal leve af det. Spørgsmålet er derfor, om det er synd for de velstillede, at de skal betale normalpris for hushjælp eller om det er synd for hushjælpen, at de ikke selv kan leve af sin løn og forsørge sin familier, siger han

- De som lever af en almindelig løn på arbejdsmarkedet har selvfølgelig ikke råd til at ansætte en til samme løn, som de selv får. Det kan nok ikke lade sig gøre på en LO-løn - det ved både Joachim og jeg - men tilbage i historien har almindelige mennesker stort set ikke haft hushjælp. Det var og er de riges privilegium, siger han.

Lige nu er der to mulighed for at få hjælp i hjemme, forklarer FOA-formanden.

- Au pair-ordningen - som især bruges i Whiskey-bæltet - der kan lade sig gøre for cirka 3200 kroner om måneden samt kost og logi, som Skat har vurderet til 3.131 kroner.  Au pair har udviklet sig til at blive de velstilledes misbrug af billig, filippinsk arbejdskraft, og vi skal ikke havne i den situation, at den anden mulighed - den klassiske hushjælp - bliver de velstilledes mulighed for at udnytte dansk arbejdskraft, siger Dennis Kristensen.

2jobopslag-toilet

Anni Hesel Skou, som slog jobbet op på jobsitet Jobindex, mener ikke selv, at lønnen fejler noget. Hun lægger vægt på, at der med jobbet følger fri kost og logi, samt får gratis internet, ulykkes- og tyveriforsikring og kabel-tv.

- Hvis du vil have en familie, et godt sted at bo og ikke noget i mod den slags arbejde, så er det her en mulighed for en ung person i stedet for at være på kontanthjælp, siger Anni Hesel Skou.

DEBAT: Hvad mener du om Joachim B. Olsens kritik? Rammer han ved siden af? Deltag i debatten under artiklen eller på BT's Facebook-side HER:

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.