Billedkunstnernes forbund og politiker på banen i sag om kunstnerisk censur. Satirisk plakat om sex i kongehuset må ikke udstilles, men kan ses på nettet.

Kunstnergruppen Surrend får nu opbakning, både af Billedkunstnernes Forbund og af SF's kulturordfører i en sag om censur og begrænsning af den kunstneriske ytringsfrihed.

- Et uhørt forsøg på at begrænse den kunstneriske ytringsfrihed, som vi håber, at politikerne tydeligt siger fra over for, siger Nanna Gro Henningsen, formand for Billedkunstnernes Forbund (Bkf).

Efter planen skal Dansk Plakatmuseum, en afdeling under Den Gamle By i Aarhus, den 13. oktober åbne en retrospektiv udstilling af gruppen Surrends plakater.

Men museet vil ikke have, at udstillingen omfatter en ny plakat, hvor Surrend fremstiller medlemmer af kongehuset i lystige seksuelle udfoldelser. Det har kunstnerne accepteret, hvorimod de overhovedet ikke accepterer, at Den Gamle By vil aflyse udstillingen, såfremt den omstridte plakat vises andre steder.

Jan Egesborg, den ene halvdel af Surrend, siger, at kunstnergruppen endnu ikke har besluttet, hvor og hvornår den kongelige plakat med titlen "Dusken er tilbage" skal vises. Plakaten kan ses flere steder på nettet.

Han undrer sig over den totale tavshed hos de politikere, der ellers fremturer med uindskrænket hyldest til ytringsfriheden.

- Vi må godt bruge ytringsfriheden til at træde på hele verdens muslimer. Men når satiren rettes mod magthaverne og kongehuset, har politikerne ikke noget behov for at forsvare ytringsfriheden, erklærer Egesborg.

Men SF's kulturordfører, Pernille Frahm, er parat til at kæmpe kampen.

- Jeg vil spørge kulturministeren, hvordan han stiller sig til den censur, som udøves i den aktuelle sag og om, hvordan han forholder sig til den kunstneriske ytringsfrihed, siger Pernille Frahm.

/ritzau/