Siden februar har BTs læsere kunne følge med i den 46-årige Cicilie Holms uhyggelige skæbne. Tilbage i 2008 blev Cicilie Holm overfaldet og brutalt voldtaget efter en hyggelig aften hos en veninde. Siden har kun kæmpet en lang og udmarvende kamp mod staten for at få den erstatning, der kan hjælpe hende videre i livet. Og nu er der kommet mere end en god nyhed for Cicilie Holm.

Den første gode nyhed for Cicilie Holm skal findes i det faktum, at hendes advokat Bo Hansen fra HjulmandKaptain torsdag fik den glædelige meddelelse, at Cicilie Holms sag, som ellers var blevet afvist i Østre Landsret tidligere på året, nu skal vurderes i den absolutte højeste retsinstans herhjemme, Højesteret.

Og det er ikke overraskende en meget begejstret advokat Bo Hansen, som fortæller BT om beslutningen.

»Det er fantastisk. Og det er utroligt dejligt, at Procesbevillingsnævnet synes, at sagen er principiel og derfor skal en tur i Højesteret. Der er aspekter i Cicilies sag, som gør, at de politikere, der sidder og er i gang med at kigge på loven om de 72 timer, bør følge med, når nu landets øverste ret skal se på sagen,« siger Bo Hansen og uddyber:

»Jeg mener, at politikerne bør anerkende, at der er et problem med erstatninger gennem Erstatningsnævnet - specielt folks mulighed for at få prøvet deres sag - når en sag som Cicilies skal hele vejen gennem vores retssystem, før vi kan få et resultat,« siger Bo Hansen.

Har kæmpet i otte år
Cicilie Holm stod tilbage i februar i år frem i BT og fortalte om den voldtægt, som siden 2008 har ødelagt hendes liv, efter hun på vej hjem fra en hyggelig aften hos en veninde blev slået ned og med trussel med kniv brutalt voldtaget på en parkeringsplads ved Rema 1000 på Søborg Hovedgade.

Voldtægten ødelagde Cicilie Holms liv, ikke mindst pga. det faktum, at hun ikke har kunnet få erstatning fra staten gennem Erstatningsnævnet, da hun i sit forsøg på at anmelde voldtægten tilbage i 2008 blev kastet frem og tilbage mellem forskellige politikredse og derfor først fik anmeldt voldtægten efter godt 14 dage.

Det var dermed en overskridelse af de 72 timer, som Offererstatningsloven siger, et offer for vold eller voldtægt har til at anmelde sagen, hvis de vil gøre sig forhåbninger om at få erstatning fra staten. En erstatning, som eksempelvis i Cicilie Holms tilfælde kunne have hjulpet hende med genoptræning, psykologhjælp og muligvis tilbage til en mere eller mindre almindelig hverdag.

Fokus på voldtægtsofre
Siden oktober har BT i adskillige artikler om volds- og voldtægtsofre sat fokus på reglen om de 72 timer. Her har Karina Andersen fortalt om det overfald på hendes arbejdsplads, som har sat hendes liv på stand by. Og siden er Cicilie Holm stået frem og fortalt om sin uhyggelige voldtægt.

Der har i et stykke tid tegnet sig et flertal i Folketinget til at ændre reglen om de 72 timer. I hvert fald når det gælder ofre for voldtægt.

Justitsminister Søren Pind fremlagde tidligere på året den såkaldte 'Voldtægtspakke', som skulle forbedre forholdene for voldtægtsofre. Men her var, på trods af et flertal udenom regeringen, ikke lagt op til en ændring af reglen om de 72 timer.

Efter pres valgte Søren Pind at sætte en undersøgelse af anmeldelsestiderne for voldtægtofre i gang med hjælp fra Rigspolitiet.

En tredjedel af voldtægter anmeldes for sent
Den undersøgelse, som blev offentliggjort for få dage siden, viste, at 66 procent af de samlede anmeldelser om voldtægt i hele 2015 - hvilket der var 644 af i alt - blev anmeldt inden for de 72 timer. Det vil sige, at en tredjedel af alle voldtægtsanmeldelser bliver anmeldt for sent i forhold til at kunne erstatning fra staten.

En lignende opgørelse for 1. februar - 30 april i år viste næsten samme tendens. Her var 63 procent af de i alt 279 voldtægtsanmeldelser anmeldt indenfor de første tre døgn, hvilket giver mulighed for erstatning fra staten. Altså anmeldte 37 procent ikke til tiden.

Og det har fået justitsminister Søren Pind til at vende på en tallerken. Nu åbner justitsministeren op for, at fristen for at anmelde voldtægter. En frist han nu mener, kan være 'uhensigtsmæssig'.

Politisk flertal udenom regeringen
I en mail til BT forklarer justitsministeren:

»Rigspolitiets tal viser, at mange voldtægtsofre anmelder voldtægten efter udløbet af anmeldelsesfristen. Der er derfor noget, der tyder på, at fristen er uhensigtsmæssig i forhold til voldtægtsofre – det gælder såvel børn som voksne,« lyder det fra Søren Pind, som uddyber:

»Jeg har allerede bedt om, at Justitsministeriet, Rigspolitiet, Rigsadvokaten, Erstatningsnævnet og repræsentanter fra relevante organisationer holder et møde, hvor de drøfter 72-timersreglen i forhold til voldtægtssager. Herefter indkalder jeg partierne til politiske drøftelser.«

Tidligere har BT kunnet beskrive, at der i Folketinget allerede var et politisk flertal udenom regeringen for at foretage en ændring af reglen om de 72 timer, som BT tidligere har beskrevet potentielt koster voldtægtsofre enorme beløb hvert år.

Hvert år bliver det anslået, at omkring 3.600 personer bliver voldtaget. Af dem er det et fåtal, som anmelder indenfor de 72 timer. Dermed går tusindvis af voldtægtsofre glip af millioner af kroner. En ganske simpel beregning udført af BT viser, at voldtægtsofre som minimum går glip af omkring 100 millioner i erstatning årligt.

Det kan du læse mere om her.