Der kan ikke herske meget tvivl om, at det var det helt rigtige træk, da USA, Storbritannien og Frankrig valgte at sende missiler mod centrale mål i Syrien, der huser kemiske våben natten til lørdag.

Det er et vigtigt signal, at Danmark også har bakket op om angrebet, der kom i kølvandet på, at den syriske diktator Bashar al-Assad efter al sandsynlighed igen brugte horrible kemiske våben mod sin egen befolkning i byen Douma forrige weekend. Billederne af børn, der må overhældes med vand, fordi kemikalierne klæber til deres kroppe er ganske enkelt umenneskelige.           

Det var også det rigtige valg at gå udenom FN, fordi Rusland stædigt nedlægger veto i sikkerhedsrådet, hver gang det bare lugter af en konfrontation med det syriske regime. Men hvad nu? Det viser sig, at Assad bare griner os op i ansigtet, og videoen ’Overlevelsens morgen,’ offentliggjort af det syriske regime, er allerede gået viralt. Den viser en hånlig Assad, der går på arbejde, som om intet var hændt morgnen ovenpå offensiven. Han forsøger dermed at sende det tydelige signal, at han er komplet upåvirket af angrebet, der da også er blevet kaldt et enkeltstående nålestiksangreb, der skal fungere som et rap over nallerne, fordi Assad har overtrådt et af de vigtigste dogmer i FN – nemlig at bruge kemiske våben.

Det er skuffende. De allierede må sætte sig ned nu og kigge hinanden i øjnene og lægge en strategi. Der er ingen snuptagsløsninger, og vi er for længst forbi perioden med den aktivistiske udenrigspolitik, hvor vi med Bush og Fogh i spidsen troede, at vi kunne omdanne hele Mellemøsten til et demokratisk paradis ved at intervenere. Og konflikten i Syrien er kompleks med et væld af aktører, som har vidt forskellige dagsordener både hvad angår økonomi, religion og territorier. Men vi kan ikke bare side på vores hænder længere, for Assad vil blive ved med at grine os op i ansigtet og slå sin egen befolkning ihjel, hvis vi ikke får lagt en helhjertet og sammenhængende strategi i en bred alliance af lande – desværre udenom FN.