En mildt sagt sær reklame fra den kinesiske vaskepulverproducent Qiaobi breder sig lige nu som en steppebrand på de sociale medier.

I klippet kommer en sort og beskidt håndværker ind i en kinesisk kvindes vaskerum og lægger an på hende, da hun skal til at vaske tøj og står og fylder sin vaskemaskine.

Da han forsøger at kysse hende, lokker hun ham hen, putter vaskemidlet i munden på ham og tager fat i ham og propper ham ned i vaskemaskinen.

Da den har vasket færdig kommer en hvid og meget renere - og nu kinesisk mand - op af maskinen, og kvinden bliver lykkelig, da han blinker til hende og holder vaskepulveret op foran sig. Kort sagt har kvinden vasket en sort mand hvid med vaskepulveret, og så vil hun pludselig godt have ham.

Reklamen er blevet vist på nationalt tv i Kina og i biografer, og efter den er blevet delt på Facebook torsdag af blandt andre Berlingskes chefredaktør Tom Jensen, er den blevet set mere end 9.000 gange.

Facebook-brugeren Jakob Hoppemann skriver forarget.

'Søren Espersen er kommet i problemer, for at bruge ordet "neger". I Kina har en større producent af vaskemiddel netop udsendt følgende reklame, hvori en "beskidt" mørkhudet mand bliver "vasket ren" igen,' skriver han og henviser til, at DFs Søren Espersen har skabt mediestorm, fordi han brugte ordet neger i et tv-program.

Reklamen overrasker journalist og forfatter og tidligere Asien-korrespondent i Kina Christina Boutrup. Og så alligevel ikke.

»Nogle steder i Kina har de aldrig set en sort før, og jeg har mødt kinesere, der er direkte bange for sorte mennesker. Nogle kan finde på at sige, at de er uhyggelige, hvis de kommer gående i mørke,« fortæller hun.

For eksempel er der en bydel, hvor der bor sorte, der bliver kaldt chokoladebyen. Og det er der en grund til.

»Der er masser af mennesker i Kina, der aldrig har set andre end kinesere. At der er sorte i landet er relativt nyt. Jeg havde på et tidspunkt en assistent, der sagde til mig, at hun var bange for sorte mennesker.«

Alligevel kommer det bag på den asien-kyndige, at man vælger at lave en reklame hos en større producent.

»Jeg må sige, at jeg er overrasket over, at man på nationalt tv kan vise den slags. For i de større byer, hvor man arbejder sammen med afrikanere og gør forretning i Afrika, vil man mene, at det er meget upassende, og der kan jeg ikke forestille mig andet, end at det må have skabt debat.«

Hun fortæller også, at reklamen har skabt stor debat på sociale medier i Kina, hvor flere mener, den er en racistisk. Men på den anden side, er der også mange, der undrer sig over, at den overhovedet vækker debat i vesten.