De danske FN-observatører rejser til Syrien på ubestemt tid. Det internationale samfunds øjne skal hjælpe landet til fred.

Forsvaret sender torsdag ni mænd og en enkelt kvinde af sted til Syrien for slutte sig til det internationale hold af FN-observatører, der skal overvåge situationen i det uroplagede land.I mere end et år har Syrien været plaget af voldsomme uroligheder med præsident Bashar al-Assads regimestyrker på den ene side og oprørere på den anden.Beskeden om den danske delegations deltagelse, som udenrigsminister Villy Søvndal (SF) onsdag eftermiddag bekræftede, kom i kølvandet på en episode, hvor en vejsidebombe gik af tæt på en konvoj med FN-observatører i Syrien.

Ingen observatører kom til skade ved episoden, men generalmajor Kurt Mosgaard fra Forsvarskommandoen oplyser, at danskernes tur til Syrien er potentielt farefuld til trods for styrets accept.

- Det er en mission, hvor man hellere sikrer sig for meget. Man kan aldrig vide sig sikker, og folk skal tænke sig om, siger Kurt Mosgaard, der også er chef for Forsvarskommandoens afdeling for internationalt sikkerhedssamarbejde.

- Men man finder ud af, hvilke områder man skal holde sig fra. I Syrien skal man vide, hvor de kritiske områder er og forsøge at lave aftaler med parterne, før man bevæger sig derhen, så de ved, at det er en FN-observatør, der kommer, forklarer han.

Selvom det syriske regime tidligere har meldt ud, at man ikke ville tillade medlemmer af gruppen Syriens Venner adgang til landet, så har de syriske myndigheder alligevel udstedt visa til den danske delegation. En ting som forsvarsminister Nick Hækkerup (S) også hæfter sig ved:

- De folk, som vi sender ind, kommer med visa fra styret og er ønsket af både styret og oprørerne. Det kan godt være, at de ikke bliver omfavnet af kærlighed fra styrets side, men de er der med styrets billigelse og med visa fra styret, og derfor har vi grund til at tro, at de også vil blive behandlet ordenligt, siger Nick Hækkerup.

Generalmajor Kurt Mosgaard forklarer, at de danske observatører formentlig bliver spredt ud til flere steder i landet, så man sikrer en bred international tilstedeværelse. De vil hver dag bevæge sig ud til konfliktområder i landet for at sikre freden mellem parterne. Og deres tilstedeværelse alene vil forhåbentlig hjælpe på konflikten.

- På den måde ved grupperne, at der er en, der holder øje med modparten, ligesom der er en, der holder øje med dem. Magtmidlet er, at det internationale samfunds øjne hviler på dem, Kurt Mosgaard.

Der er endnu ikke sat en dato for, hvornår observatørene vender hjem, siger generelmajoren.

- Hvis situationen går skævt, vil de blive trukket ud på et eller andet tidspunkt, og hvis det går rimeligt godt, vil de sikkert være der i seks måneder. Det bliver op til FN, lyder beskeden.

De 10 danskere er plukket fra alle forsvarets tre værn. Der bliver sendt seks fra Hæren, tre fra Søværnet og en enkelt fra Flyvevåbnet af sted. De kommer til at være del af FN-missionen, der har normanden Robert Mood i spidsen. Efter planen skal gruppen af internationale observatører vokse til 300 personer inden udgangen af måneden.