'Højst uheldigt'

Uvenskabet mellem Spanien og Storbritannien over Gibraltar blusser op igen i forbindelse med tre dages royalt besøg på klippehalvøen.

Forholdet mellem Storbritannien og Spanien der for et par århundrede siden var arvefjender, er stadig præget af begivenheder fra dengang. Det er tydeligt i dag, hvor den britiske prins Edward og hans hustru, grevinde Sophie af Wessex besøger Gibraltar.

Klippehalvøen på Spaniens sydkyst, har siden 1713 været britisk, efter at britterne sammen med en række europæiske stormagter slog Spanien og Frankrig i opgøret om den spanske arvefølge, der ville resultere i en spansk-fransk sammenslutning.

Da den britiske prins’ rejseplaner blev kendt, reagerede den spanske regering prompte og fik aflyst den spanske kongefamilies tilstedeværelse ved Dronning Elizabeths netop overståede 60-års jubilæum.

I dag på selve dagen siger den spanske udenrigsminister, Jose Manuel Garcia-Margallo, ifølge avisen Daily Mail:

- Jeg har fra starten sagt, at dette besøg er højst uheldigt, og at Spaniens reaktion er velkendt.

I følge avisen er forholdet mellem de to EU-medlemslande blevet yderligere forværret over de seneste uger på grund af stridigheder over fiskerirettigheder ud for Gibraltar.

Spanske fiskefartøjer er sejlet ind i det briterne begragter som deres nationalfarvand, og britiske kystbevogtningsskibe har måttet tvinge de spanske fartøjer væk.

Sidste uge måtte en gruppe spanske fodboldfans eskorteres ud fra Gibraltar, efter at en gruppe lokale var blevet sure over deres tilstedeværelse, mens de fejrede dronning Elizabeths jubilæum. De spanske fans havde kysset på en badge med det spanske hold, hvilket havde provokeret de omkringstående.

De 29.000 fastboende britiske statsborgere i Gibraltar er derfor indstillet på at give nationalismen fuld skrue, når det royale par lander mandag ved frokosttid. Prins Edward og Sophie skal i løbet af de tre dage som besøget er sat til, besøge den britiske flådebase, diverse museer, mødes med ministre og VIPs, deltage i en parade gennem Gibraltars hovedgade og besøge hovedkvarteret for de britiske styrker.

Blandt de mere almindelige beboere i Gibraltar, der skal møde parret, er den 91-årige Aurelio Montegriffo, der sad med til bords, da dronning Elizabeth besøgte halvøen i 1954. Hans kommentar til den spanske reaktion lyder:

- Det er jo latterligt. Alle her er så spændte. Hvorfor skal de være så fjollede over det?

Hos politiet i Gibraltar tager man situationen alvorligt:

- Folk er meget sensitive, at kysse et badge på den måde svarer til at gå rundt i Tel Aviv og hylde Hitler.