En ny plan fra regeringen sætter stop for nye oliefyr, men gang i flere vindmølleparker til havs nær kysterne.

Der kommer mange flere vindmøller nær kysterne, stop for nye oliefyr, men afgift på halm og flis som brændsel. Det skal til gengæld fortrænge kul som opvarmning i de store byer, København, Aarhus, Odense, Aalborg, Esbjerg og Randers.

Sådan tegner indholdet i den Energistrategi 2050, som regeringen vil fremlægge torsdag, hvis den bliver godkendt i regeringens koordinationsudvalg onsdag.

Dele af det forventede indhold er lækket til forskellige aviser. Planen skal vise vejen for et Danmark, når der skrues ned for brugen af olie, gas og kul og lukkes helt for de haner i 2050.

Det hele skal hjælpe klimaet, skabe arbejdspladser og fjerne afhængigheden af olie, gas og kul. Samtidig skal landbruget kunne tjene på at levere råstof til energi.

Hele fem nye vindmølleparker skal opføres ved kysterne, hvor de ikke generer naboerne så meget. De skal stå i Aarhusbugten, i Lillebælt, ved Røsnæs og i to i Øresund, skriver Politiken.

I 2020 skal den vedvarende energi dække 33 procent af forbruget, skriver Berlingske. Tidligere var målet lidt lavere, 30 procent i 2020. I dag dækkes 19 procent af vedvarende energikilder.

Stoppet for oliefyr i nybyggeri kan blive allerede i 2013. Fra 2017 skal det være slut med at sætte nye oliefyr i eksisterende byggeri, skrive avisen.

De små kraftvarmeværker under 20 MW får lov til frit at vælge halm og flis i stedet for naturgas. Til gengæld kommer der afgift på halm og træflis, såkaldt biomasse, som råstof i kraftværkerne, skriver Børsen.

Den nye afgift skal dække det tab af indtægt, som forsvinder med afgifter for olie, benzin, kul og naturgas. Socialdemokraterne og SF, som er med i forliget og dermed har vetoret, har været modstandere af biomasse i de små værker. De to partier frygter, at det vil øge udledningen af CO2.

Kun Enhedslisten står uden for energiforliget.

/ritzau/