Den kommende formand skal have mulighed for at sætte sit eget hold, lyder det fra afgående SF-formand Villy Søvndal, efter gruppeformand Pernille Vigsø Bagge har valgt at trække sig.

SFerne skal finde nyt blod til hele to centrale og magtfulde poster i SF.

Fredag meddelte SF-formand Villy Søvndal, at han ikke ønsker at fortsætte ved partiets ror, og sent mandag aften sagde Pernille Vigsø Bagge, at hun ikke vil fortsætte som gruppeformand.

Men Villy Søvndal afviser, at situationen er et udtryk for, at SF er i opløsning.

- Nej, det er SF ikke. Jeg bliver indtil en ny formand er valgt, så der bliver ikke noget vakuum. Pernille bliver indtil en ny gruppeformand er valgt, men jeg har forstået på Pernille for lang tid siden, at det her var hendes sidste periode, så jeg forstår godt overvejelsen, at hun synes, at der skal være mulighed for at sætte et nyt hold, siger han.

Ifølge Berlingskes kommentator, Thomas Larsen, er udstiller Vigsø Bagges exit ellers et parti i krise.

- Med sin abrupte meddelelse om, at hun ikke længere vil være gruppeformand, er Pernille Vigsø Bagge på den korte bane med til at understrege, at SF er alt andet end et solidt parti. Hendes afgang understreger krisen i partiet, lyder vurderingen til B.dk.

Men Villy Søvndal forstår godt timingen i Vigsø Bagges udmelding.

- Man kan altid diskutere timinigen. Jeg forstår på min egen timing, at nogle synes, det er for tidligt, og nogle synes, det er for sent. Det bekræfter mig i, at jeg har ramt lige præcis det tidspunkt, som er det helt rigtige. Det tror jeg også, Pernille har, siger han.

Endnu har ingen officielt meldt sig klar til at gå efter formandsposten i partiet. I stedet er mulige kandidater faldet fra på stribe. Skatteminister Thor Möger Pedersen, politisk ordfører Jesper Petersen, finansordfører Jonas Dahl, næstformand Mette Touborg og miljøminister Ida Auken har alle sagt nej til at stille op.

Dermed peger alle pile i øjeblikket mod sundhedsminister Astrid Krag, der har meddelt, at hun overvejer at stille op.

Ifølge Villy Søvndal er det kun rimeligt, at folk får tid til at overveje det.

- Jeg brugte selv en uge med mange overvejelser. Man skal overveje, om man er god nok til det. Man har nogle familieforhold, man skal tænke igennem, og det synes jeg, man skal respektere, siger Villy Søvndal, der ikke vil pege på sin favoritkandidat.

- Jeg vil ikke karaktergive enkelte kandidater. Jeg synes, demokratiet i SF skal virke, siger han.