Plejehjem med alvorlige fejl og mangler i håndteringen af beboernes medicin er fordoblet på fire år. Kommunerne skal løfte opgaven bedre, lyder det fra Socialdemokraterne og de Radikale.

De seneste fem år har kontrolbesøg på danske plejehjem vist omfattende sjusk med beboernes medicin, skriver Kristeligt Dagblad. Socialdemokraternes fungerende sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen (S), vil have Kommunernes Landsforening, KL, på banen.

- Det er dem, der driver ældrecentrerne og plejehjemmene, der må løfte opgaven. Kommunernes Landsforening må på banen og forklare, hvad man agter at gøre ved det, siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Sundhedsstyrelsens tilsynsrapporter viser ifølge Kristeligt Dagblad, at antallet af plejehjem med alvorlige fejl og mangler i håndteringen af beboernes medicin er steget fra 35 i 2007 til 70 i 2010. Rapporten fra 2011 er endnu ikke offentliggjort, men ifølge Henrik Trykker, ledende embedslæge i Sundhedsstyrelsen og ansvarlig for plejehjemstilsyn, er udviklingen ikke vendt.

Henrik Trykker mener, at dårligere udannet personale og en stor udskiftning af personale på grund af besparelser gør det svært at opnå det ønskede niveau. Flemming Møller Mortensen er enig.

- Jeg tror rent faktisk, at Sundhedsstyrelsen har en pointe i årsagen til det her. Der er ikke andet for end, at man må indlede en intens drøftelse med Kommunernes Landsforening om, hvordan kommunerne vil leve op til de forventninger, der er på området, siger Flemming Møller Mortensen.

De Radikales sundhedsordfører, Camilla Hersom (R), er enig i, at det er et kommunalt ansvar, men hun mener også, at det er et svært problem at komme til livs.

- Derfor tror jeg, at man skal arbejde med nogle nye samarbejdskonstellationer og for eksempel bruge den viden, der ligger i apotekersektoren og hos lægerne, siger Camilla Hersom.

Hun peger på de ordninger, der har kørt i Horsens og København, hvor man blandt andet i samarbejde med de lokale apoteker har sikret, at der er et fokus på den samlede medicin, som beboeren får. Det sker blandt andet ved, at det lokale apotek jævnligt gennemgår hver enkelt beboers medicinprofil.

- Jeg tror, vi har behov for at tage medicinhåndtering så alvorligt, at man sikrer sig, at der med jævne mellemrum er nogle med en kompetent uddannelse, der kan se på, hvad den pågældende beboer får, siger Camilla Hersom.

Hun efterspørger derfor et bedre samarbejde mellem de forskellige instanser og eventuelt en styrkelse af social og sundhedshjælpernes uddannelse i medicinhåndtering.

Berlingske Nyhedsbureau forsøger at få en kommentar fra Kommunernes Landsforening.