Det er gået ned af bakke for politikernes troværdighed, viser en troværdighedsundersøgelse. Dommere, sygeplejersker og læger ligger i top.

Selv om flere politikere erklærede krig mod politikerleden under valgkampen, så er der intet, som tyder på, at danskerne tænker bedre om de nyvalgte politikere.

Tværtimod er politikernes troværdighed aldrig målt lavere, viser den årlige troværdighedsundersøgelse fra Radius Kommunikation, der sammenligner udvalgte faggrupper.

Ligesom sidste år placeres politikerne lavest af alle på troværdighedsskalaen og nyder dermed mindre tillid end både ejendomsmæglere og bilforhandlere.

I år gør politikerne sig dog bemærket ved kun at score 1,9 ud 5, hvilket er den laveste troværdighedskarakter nogensinde i undersøgelsen, som Radius Kommunikation har gennemført hvert år siden 2008. Et signifikant fald fra 2,1 til 1,9, som stifter af Radius Kommunikation Nicolaj Taudorf Andersen kalder for »bekymrende«.

Han tror, politikerleden skal ses i sammenhæng med folketingsvalgets resultat, hvor vælgerne søgte mod yderfløjene i dansk politik.

»Det er kulminationen på de tendenser, vi så ved valget i juni, hvor en stor portion af vælgerne vendte ryggen til de gamle, etablerede partier for i stedet at søge mod fløjene og nye partier, der gav indtryk af at tone rent flag og formåede at trænge igennem med klare budskaber og mærkesager,« siger Nicolaj Taudorf Andersen.

Han tror også nye skandalesager kan have trukket troværdigheden endnu mere ned.

»Siden valget har nye personsager og historier om, hvad der i manges øjne ligner magtmisbrug eller lemfældig omgang med offentlige midler, været med til at bekræfte et billede af, at nogle politikere er ude af trit med den virkelighed, vi andre lever i. Det bidrager til den skepsis, som danskerne generelt føler over for politikerne,« lyder det.

Den mest troværdige faggruppe i undersøgelsen udgøres af dommere, sygeplejersker og læger, mens politikere, bilforhandlere og journalister ligger i bund.