22 kommuner har bedt om lov til at sætte skatten op i 2013. Tilsammen vil de opkræve 612 millioner kroner ekstra, men det får de sandsynligvis ikke lov til.

Skatteborgerne i 22 danske kommuner skal skæppe mere i kassen efter nytår. Det mener kommunerne i hvert fald selv. De har nemlig søgt Økonomi- og Indenrigsministeriet om lov til at hæve skatten med i alt 612 millioner kroner.

Der er dog intet, der tyder på, at kommunerne får opfyldt deres drømme om skattestigninger. På forhånd har regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) aftalt, at kommuneskatten maksimalt må hæves med i alt 250 millioner kroner 2013. Derfor bliver kommunerne nu nødt til at forhandle indbyrdes om, hvem der skal have lov til at gennemføre skattestigninger.

Hvis en kommune ikke får sin planlagte skattestigning godkendt, kan det betyde problemer for budgetlægningen, som finder sted i disse uger.

- Det påvirker selvfølgelig planlægningen, hvis man ikke kan få en skatteforhøjelse igennem. Det betyder, at man må påvirke balancen på andre måder, siger cheføkonom Jan Olsen fra KL til b.dk.

Blandt kommunerne, der vil sætte skatten op, er både udkants-, forstads- og velhaverkommuner. Gruppen tæller blandt andet Lyngby-Taarbæk, Guldborgsund, Ærø, Lemvig og Hjørring. Sidstnævnte er topscorer med en skattestigning på 87 millioner kroner.

Også kommunen med landets laveste skatteprocent, Rudersdal, er med på listen. Dermed bryder den nordsjællandske kommune med de seneste års traditioner for skattesænkninger. Rudersdal vil have 38 millioner ekstra skattekroner i 2013, noget der efter planen skal ske ved at hæve grundskylden.

Årsagen til skattestigningen er ifølge Rudersdals borgmester, Erik Fabrin (V), at kommunen rammes hårdt af den nye udligningsordning, der fordeler penge mellem rige og fattige kommuner. Samme argument ligger bag Lyngby-Taarbæk Kommunes ønske om skattestigning.

Forhandlingerne mellem kommunerne lettes en smule af det faktum, at fem kommuner melder sig klar til at sænke skatten for i alt 196 millioner kroner. Jan Olsen fra KL er overbevist om, at kommunerne nok skal finde en løsning.

- Vi tror på, at målet kan nås, siger han.