Nu kandidat kan være på vej

Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen vurderer, at Lejres borgmester Mette Touborg kan samle fløjene i SF. Men først skal hun beslutte at stille op.

Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen mener, at Ida Aukens udmelding om, at hun ikke er kandidat til SFs formandspost vil give plads til Lejres borgmester Mette Touborg, som en kompromiskandidat over for sundhedsminister Astrid Krag. Hvis altså Mette Touborg beslutter at stille op.

- Hun har den styrke, at hun er meget stærkt forankret på partiens grønne fløj, som også Ida Auken tilhører. Hun vil måske også have nogle chancer for at række indover i forhold til partiets øvrige fraktioner, altså kunne hun være en form for kompromiskandidat. Hun er en politiker, der nyder ret stor anseelse i SF, siger Thomas Larsen til Berlingske Nyhedsbureau.

LÆS OGSÅ:

LÆS OGSÅ:

Ifølge ham var Mette Touborg med til at afværge en stor intern krise i partiet, da hun stillede op mod den anden kandidat, Mattias Tesfaye på SFs landsmøde i april, hvor Tesfaye var ledelsens kandidat.

Frem til nu har Mette Touborg ikke meldt ud, om hun kandiderer til posten. I forbindelse med Villy Søvndals meddelelse om, at han trækker sig som formand, sagde hun, at hun ikke ville deltage i en navneleg her og nu. Altså ikke pege på kandidater, hverken andre eller sig selv:

- Men det er klart, at hun ikke kan blive ved med at lurepasse for evigt, for ellers tror jeg, at Astrid Krag vil stå med langt de største chancer for at køre den hjem. For når Ida Auken trækker sig, er det en meget væsentlig konkurrent til Astrid Krag, der trækker sig, siger Thomas Larsen.

LÆS OGSÅ:

LÆS OGSÅ

Selv om SFs såkaldt grønne fløj med Ida Aukens beslutning om ikke at stille op, har mistet en egen kandidat, betyder det ifølge Thomas Larsen næppe, at fløjen vil hive en ny kandidat frem:

- Mette Touborg vurderes som en af dem, der faktisk er meget tæt på Ida Auken og er blandt Ida Aukens støtter. Hun har samtidig den ekstra styrke, at hun kan række ind over midten i partiet og appellere til SFere, der umiddelbart tilhører andre grupperinger, siger Thomas Larsen.

På et spørgsmål om hvorvidt den omdiskuterede fløjkrig nu ser mindre truende ud, svarer Thomas Larsen:

- Det er meget svært at sige, fordi selve spillet i SF stadig er så ekstremt lukket og er så taktisk betonet. Man er også ekstremt bekymrede i SF for, at det her skal munde ud i borgerkrigslignende tilstande, så man forsøger at handle alt af internt. Derfor er der ingen, der kommer med åbne og ærlige meldinger udadtil.

Og netop lukketheden stiller Thomas Larsen spørgsmålstegn ved klogskaben i:

- Jeg tror, at der er mange partimedlemmer, som dybest set vil blive frustrerede og klage, hvis de ikke får lov til at gøre deres indflydelse gældende og får lov til at stemme. Man skal lægge mærke til, at der faktisk er en del fremtrædende SFere fra baglandet, der har talt indgående for, at baglandet netop skal tages med og stemme, så man får en åben og demokratisk proces, siger han.

Faren for SF ved at køre processen for lukkede døre og handle tingene af, er ifølge Thomas Larsen, at man taber forbindelsen til rødderne:

- Det betyder, at man kan nå frem til en løsning, der tilsyneladende ser harmonisk ud, fordi den er blevet klappet af i toppen, men som vil efterlade rigtigt mange SFere med en følelse af, at det hele bliver styret fra toppen, lyder Thomas Larsens vurdering.

SFs landsledelse samles mandag og for at diskutere processen frem mod et nyt formandsvalg.

HVAD MENER DU? ER HUN DEN RIGTIGE KANDIDAT? DELTAG I DEBATTEN NEDENFOR