Det skal ikke længere være muligt at slagte dyr uden bedøvelse, fastslår den nyudnævnte fødevareminister Karen Hækkerup (S). Hun ønsker loven ændret på baggrund af en konkret ansøgning om at droppe bedøvelsen.

Det skal være helt forbudt at slagte dyr uden bedøvelse i Danmark.

Det mener fødevareminister, Karen Hækkerup (S), som vil have fjernet muligheden for, at slagterier kan få særlig dispensation for at bedøve dyrene inden slagtningen:

»Jeg har bedt mit ministerium om at se på reglerne, for jeg vil ikke have, at man kan slagte dyr uden forudgående bedøvelse,« siger Karen Hækkerup i et interview med Berlingske.

I øjeblikket har ingen danske slagterier lov til at droppe bedøvelsen, men lovgivningen giver Fødevarestyrelsen mulighed for at give dispensation for kravet, hvis helt særlige omstændigheder taler derfor. Og det er altså den mulighed, Karen Hækkerup nu ønsker fjernet. Årsagen er en konkret ansøgning om at få lov til at slagte uden bedøvelse.

Samtidig  ønsker Karen Hækkerup - ligesom statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) - at slagterierne oplyser mere detaljeret om, hvordan kødet i kølediskene er slagtet. Den udmelding kommer bare to uger efter, at den daværende fødevareminister, Mette Gjerskov (S) afviste at opfordre virksomhederne til at sætte mærker på halal-slagtet kød.

Karen Hækkerup siger:

»Halal-debatten har raset, og jeg synes, den er lidt ærgerlig, fordi den har det med at polarisere. Jeg tror, at de fleste danskere har det noget mere pragmatisk i forhold til halal-slagtning, men omvendt er jeg enig med statsministeren i, at mange sikkert gerne vil vide, hvad de køber.«.

Flertal af danskerne ønsker mærkning

I en ny Gallup-måling foretaget for Berlingske mener et flertal på 55 procent af danskerne, at det er vigtigt eller meget vigtigt, at slagterierne sætter halal-mærkater på kødet, mens 43 procent finder mærkaterne mindre vigtige eller slet ikke vigtige.

Opfordrer du ligesom statsministeren til, at producenterne af egen fri vilje sætter mærkater på halal-kødet?

»Det må være op til producenterne selv. Hvis de tror, der kan være markedsandele i det for dem, så skal de da gøre det. Jeg tror mange vil interessere sig for det - nogen vil nok vælge produktet fra, og nogen vil vælge det til. Men frem for alt, tror jeg der er mange forbrugere, som bare gerne vil vide, hvad de køber,« siger Karen Hækkerup.

Men opfordrer du dermed producenterne til at mærke halal-slagtet kød?

»Det har statsministeren jo gjort, og det er jeg sikker på, at producenterne overvejer. Det er helt naturligt, når der er en debat, som nu. Der er mange, der ikke ønsker at blande hakkebøffer og religioner, og der er sikkert også mange, der er ligeglade. Men jeg tror da bestemt, at mange vil være interesserede i det.«

Der er et ønske i befolkningen om, at få et mærkat på halal-kød, men det er ikke muligt at lovgive om det uden om EU-reglerne. Ender den der?

»Forbrugerne plejer at få det, som de gerne vil have det. Hvis de gerne vil have en mærkat, skal der nok være nogle producenter, som ser et marked for det.«

Hvad er din egen holdning til hele halal-diskussionen? Er den kærkommen eller ude af proportioner?

»Det er en vigtig debat, fordi den betyder noget for folk. Det skal man ikke underkende. Når folk interesserer sig for noget, så er det vigtigt. Men det betyder ikke, at der ikke er andre vigtige emner for mig som nytiltrådt fødevareminister,« siger Karen Hækkerup og nævner blandt andet højere fødevarekvalitet og fremtidssikring af landbruget.