Dagbladet Information kan fredag fortælle, at Dongs administrerende direktør, Henrik Poulsen, kan tjene 28.9 millioner kroner ved børsnoteringen, som er planlagt til 2018.

Henrik Poulsen kan tjene de mange penge gennem 'incitamentsprogrammet', der skal give Dongs medarbejdere incitament til at gøre deres bedste for, at Dong-aktien stiger frem mod børsnoteringen i 2018. Det har fået regeringens støtteparti op i det røde felt, mens Dong Energy afviser, at der er noget at komme efter.

Frank Aaen, Enhedslistens finansordfører, mener ikke, at det er i skatteydernes interesse, at topcheferne i Dong Energy med den administrerende direktør, Henrik Poulsen, i spidsen står til personligt at kunne score millioner af kroner i forlængelse af Goldman Sachs' køb af Dong Energy-aktier.

- Det er klart, at han (Henrik Poulsen, red.) synes, det er en god aftale, og at han forsvarer den, for han får mulighed for at score millioner af kroner selv. Jeg forstår godt, at han - med udsigt til milliongevinst - bakker finansministeren op i den her sag, siger Frank Aaen og påpeger, at Henrik Poulsen også i sin tid som TDC-boss scorede en gevinst, da telegiganten kom på børsen.

Frank Aaen henviser til, at Henrik Poulsen - ifølge Berlingske Business - som administrerende direktør for TDC i 2010 personligt øgende sin formue med aktier og kontanter for 140 millioner kroner, da selskabet blev børsnoteret.

- Man kan sige, at han erfaring inden for området. Jeg bryder mig ikke om at man i den grad forgylder direktører, så de på den måde får egen-interessen. Og når man har lavet sådan et optionsprogram, får hovedaktionæren ikke det nødvendige modspil fra ledelsen.

Men hvad synes du om, at en topchef i en statsejet virksomhed kan score millioner af kroner på det her?

- Det ligner bestikkelse. På den måde sikrer man, at ledelsen bakker fuldstændig op om det her. Alt vil gå ud på at få kursen så højt op som muligt. Der er ikke nogle i ledelsen i Dong Energy, der på nogen måden stiller spørgsmål. De siger bare, at det er den eneste rigtige beslutning.

Dong Energy peger på, at der er tale om et optionsprogram, som man mener 'er bredt anerkendt i markedet'. Er man ikke - om man vil det eller ej - nødt til at give markedsprisen, hvis man vil have kompetente folk i spidsen af store, statsejede virksomheder?

- Det er bredt anerkendt, at den slags havde en stor negativ rolle i finanskrisen. På samme måde mener jeg, at det er meget negativt her. Direktører må arbejde for den løn, de får. Så må man gå ud fra, at de gerne vil gøre et godt stykke arbejde. Jeg har ikke den opfattelse, at jo mere man betaler for en direktør, desto bedre resultater laver han. Der er masser eksempler på, at dem, der får meget høje lønninger, har lavet et rigtigt dårligt stykke arbejde, siger Frank Aaen.