Helle Thorning-Schmidt skal lave et regeringsgrundlag med partier, der har svært ved at nå til enighed på væsentlige områder.

Den socialdemokratiske formand, Helle Thorning-Schmidt, har fået noget af en udfordring som kongelig undersøger. Hun skal skabe enighed blandt partier fra begge fløje af skalaen, og det bliver en historisk svær opgave.

- Når du ser på tidligere forhandlinger, har der ligget nogle fælles programmer af en art. Der er den meget store forskel, at flerpartiregeringer normalt består af partier, som trækker den samme vej. I de her forhandlinger har vi Enhedslisten, der vil have en halvmillionærskat, SF og S, som vil have millionærskat, og så De Radikale, som vil have skattelettelser, påpeger Hans Engell.

- Derfor er det de sværeste forhandlinger i de sidste 20-25 år.

Hans Engell var henholdsvis forsvars- og justitsminister under de to Schlüter-regeringer i 1980’erne. Han har ikke selv siddet med ved forhandlingsbordet, når et regeringsgrundlag skulle på plads, men han har taget del i sideforhandlinger.

- Hvis du sammenligner med Schlüter-årene, var Venstre, Konservative og De Radikale så meget ens på den økonomiske politik. Det var samme udgangspunkt for Nyrup-regeringen, at Socialdemokraterne, Radikale, CD og Kristendemokraterne havde stort set samme syn på den økonomiske politik, og igen med VKO-samarbejdet. Så man har ikke før set et regeringsgrundlag, hvor partierne trækker i hver deres retning på den måde, siger han.

Det gør det heller ikke lettere for Thorning, at Socialdemokraterne og SF tilsyneladende ikke forud for valget har holdt forberedende forhandlinger med De Radikale og Enhedslisten.

- Meningsmålingerne har i et meget langt forløb vist, at der ville være rødt flertalt. Men alligevel er det helt åbenlyst, at de ikke har brugt tiden under valgkampen til at sætte sig sammen og prøve at se, hvad de kunne blive enige om, siger Hans Engell.

Det betyder, at partierne skal starte fra Adam og Eva i forhandlingerne. De aftaler, som alliancen mellem S og SF har stået for, vil Radikale og Enhedslisten nemlig ikke gå med på.

- Det er besværligt, at Helle og Villy har indgået aftaler, som hverken forpligter Radikale eller Enhedslisten. Store dele af ’Fair Løsning’ og ’Fair Forandring’ kan Radikale og Enhedslisten slet ikke stilslutte sig. Så de skal starte fra bar bund. Og hele vejen igennem bliver det et tonstungt spil, for de skal igennem mange politiske kapitler, siger Engell. Omstændighederne udfordrer Thorning

Ud over at hun måske kunne have forberedt sig bedre, er der også nogle omkringliggende omstændigheder, som spænder ben for Helle Thorning-Schmidt.

- Det er mere besværligt, at det økonomiske udgangspunkt ikke kunne være vanskeligere for Thorning. Nu skal de politiske partier lave et regeringsgrundlag, med det udgangspunkt, at der er økonomisk krise, og den vare i hvert fald 10-20 år endnu. Så det er et helt andet samfundsøkonomisk baggrundstæppe, som de har hængende, siger Hans Engell.

En anden uvant situation er, at den kongelige rådgiver og kandidat til statsministeriet også er en af valgets store tabere, mens forhandlingsparterne begge er vindere.

- Enhedslisten og Radikale er meget selvbevidste oven på deres gode valgresultater, og det gør jo ikke situationen lettere i forhandlingerne, fordi valgets vindere – S og SF – er valgets tabere, siger Hans Engell. Tiden løber ud første tirsdag i oktober

Om 13 dage rammer den politiske kalender en vigtig dato. Det er første tirsdag i oktober: dagen som grundlovsbestemt åbner folketingsåret.

Hans Engell mener, at der i overført forstand må være et stort rødt kryds i Helle Thornings kalender tirsdag den 4. oktober.

- De har det problem, at de tidsmæssigt er under pres, fordi Folketinget ifølge grundloven skal åbne første tirsdag i oktober. Og hvis ikke de får forhandlet et regeringsgrundlag på plads, så bliver det Lars Løkke, der skal holde åbningstalen som fungerende statsminister, siger Hans Engell.

Der for så vidt ikke noget galt med, at Lars Løkke Rasmussen (V) holder åbningstalen, der er ingen lov, som dikterer, at Helle Thorning-Schmidt skal danne regering, inden Folketinget åbner. Men det er en meget symbolsk tale, hvor statsministeren har mulighed for at udstikke en politisk retning for resten af folketingsåret.

- Det ville være meget underligt. Det ville kunne lade sig gøre, men det vil ikke virke særligt godt for den nye regering, siger Engell.

Hans vurdering er, at Helle Thorning-Schmidts tid i forhandlingerne er ved at rinde ud.

- Hvis ikke det er klar i midten af næste uge, så synes jeg, det begynder at se ud som om, at det er mere vanskeligt end som så. Hvis ikke der er skred hen over weekenden, så begynder det at se kritisk ud, siger han.