____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Den nye rapport fra de økonomiske vismænd, der offentliggøres i morgen, kommer meget ubelejligt for statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Den indeholder nemlig efter sigende meget dystre fremtidsudsigter for dansk økonomi næste år.

Stigningen i væksten vil være meget lav, tæt på nul, og der vil ikke komme nogen videre stigning i beskæftigelsen, hedder det i rapporten, erfarer bt.dk.
Rapporten er klausuleret til torsdag kl. 12.00, så det er ikke muligt at få kommentarer til den i dag fra hverken økonomer eller politikere.

Men hvis indholdet er som beskrevet, er det noget af en bombe under regeringens politik. For så er Akut-pakke 2, som skal skaffe 12.500 jobs til dem, der ryger ud af dagpengesystemet omkring nytår, slet ikke nok.

Så vil den historiske ophobning af ledige, som krisen har skabt, fortsætte i hele 2013 og effekten af kickstarten vil blive ædt op af den negative økonomiske spiral. Det vil kræve helt nye tiltag, og det bliver ikke nemt.

Arbejdsgiverne er som udgangspunkt ikke parat til at strække sig længere end de allerede har gjort ved at forpligte sig til at medvirke til Aktutpakke 2 sammen med Regeringen, Kommunernes Landsforening og Danske Regioner.

Da Akutpakken blev offentliggjort, sagde Jørn Neergaard Larsen, direktør i Dansk Arbejdsgiverforening, at han ikke regner med at deltage i yderligere tiltag.

- Det er en helt særlig indsats, der skal løse et akut problem fordi vi har en ekstrem ophobning af ledige. Vi regner med at situationen normaliseres i 2013, sagde han.

Men vismændene har altså åbenbart et anderledes dystert billede af næste år, og det vil også få indflydelse på vurderingen af regeringens arbejde blandt vælgerne.

- Der er to hovedproblemer. For det første skal man ikke forkorte dagpengeperioden midt i en krisetid. Det er noget, man skal gøre i gode tider. Og oven i købet er ledigheden blevet forværret i det år, der er gået, siden det blev besluttet, siger professor i økonomi Henrik Hansen, Københavns Universitet.

HVAD SKAL REGERINGEN GØRE? DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN



- For det andet kan man ikke redde de ledige, når der ikke er aktivitet til det. Der vil blive skabt en ny gruppe af ledige, der er ved at ryge ud over kanten. Akutpakken udskyder problemet, men den løser det ikke. Og der er ikke noget, der tyder på høj vækst næste år. Vi har ikke fået løst vores eurokriseproblem, og vi er ikke færdige med den finansielle krise i Sydeuropa, siger Henrik Hansen.

Ledigheden faldt lidt i august, men det vurderes generelt som en enlig svale. Bortset fra regeringen forventer de fleste økonomer stigende ledighed i hele 2013. Nationalbanken venter nu ifølge Børsen, at 164.000 danskere vil være ledige med udgangen af 2012 faldende til 161.000 i 2013.

Det nye ledighedsskøn fra Nationalbanken er mere pessimistisk end tidligere, men faktisk er der flere af landets økonomer, der venter stigende ledighed også i 2013.

Blandt andet Nordea, Handelsbanken, Nykredit og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) venter stigende ledighed både i år og næste år. Den seneste opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at der var 165.700 bruttoledige i juli svarende til en arbejdsløshedsprocent på 6,3 pct. Dermed er ledigheden steget med knap 5.700 personer siden januar 2012.

Senioranalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Erik Bjørsted frygter et boom af fyringer:

- De seneste tal fra Jobnet og Jobindex om en jobskabelse, som ikke er blevet nævneværdigt forbedret siden 2009, hvor krisen var på sit højeste. De seneste mange måneder har arbejdsmarkedet akkurat formået at balancere på en knivsæg uden de store stigninger i arbejdsløsheden, som har ligget stabilt omkring 160-165.000 personer. Nu truer imidlertid en ny fase af krisen, hvor stagnation på arbejdsmarkedet kan blive afløst af nye jobtab og voksende arbejdsløshed.

- Hvis arbejdsmarkedet tillige rammes af flere fyringer kan forbrugertilliden, som i forvejen ligger på nulpunktet, begynde at falde igen. En ny bølge af fyringer, kan derfor føre til en regulær tillidskrise, som vil gøre det endnu vanskeligere at komme ud af krisen, skriver Erik Bjørsted i en analyse på ae.dk.

Bør regeringen forlænge dagpengeperioden på baggrund af de dystre udsigter for 2013?

DELTAG I DEBATTEN HERUNDER. DE BEDSTE INDLÆG BLIVER BRAGT I BT FREDAG