I 2010 talte De Radikale for en mere lempelig indfasning af dagpengereformen, og nu vil Enhedslisten tage dem på ordet.

Mens De Radikale står stejlt på, at dagpengestramningerne skal gennemføres uden yderligere opblødninger, argumenterede partiet i 2010 for hensyn til, hvor mange ledige der ville være, skriver Politiken. Partiet stemte sammen med VKO for stramningerne, men især partileder Margrethe Vestager var skeptisk i folketingsdebatten.

- Vi havde meget gerne set en lempeligere indfasning, hvor der var blevet taget hensyn til udviklingen i arbejdsløsheden, lød det eksempelvis fra Vestager 10. juni 2010. Citatet viser ifølge Enhedslisten, at Vestager og hendes parti er vendt på en tallerken, siden partiet nu afviser opblødninger.

- Arbejdsløsheden er lige så høj i dag - og ifølge regeringens prognoser også i morgen - som den var, da det her blev sagt. Derfor er det uforståeligt, at de radikale så massivt afviser en ændring af dagpengereglerne. Der er ingen tvivl om, at dengang det her blev vedtaget, var det under forudsætning af, at der snart ville ske en stigning i beskæftigelsen igen, men det er jo ikke sket, siger finansordfører Frank Aaen (EL).

Han får fuld opbakning til sin udlægning af udviklingen fra økonomiprofessor på Aarhus Universitet Bo Sandemann Rasmussen. For ham at se har de forudsætninger, som Vestager i 2010 henviste til, ikke forandret sig. Ledigheden har holdt - og holder - det samme høje niveau som dengang.

- Fra 2010 og til i dag eller 2013 er der ikke nogen fundamental forandring. En flad udvikling i ledigheden er nok det mest sandsynlige, og vismændene tror endda, der kan være en tendens til en let stigning i ledigheden til næste år, siger Bo Sandemann Rasmussen.

Spørgsmålet om dagpengestramningerne har skabt splittelse i regeringen. Stik imod de radikale kræver SF en opblødning af stramningen og ikke kun en øget beskæftigelsesindsats. Politisk ordfører Jesper Petersen (SF) vil ikke over for Politiken forholde sig til Vestagers gamle udtalelser, men konstaterer, at ledigheden fortsat »ligger på et bekymrende niveau«.

Dansk Folkepartis finansordfører, Kristian Thulesen Dahl, finder, at de gamle udtalelser fra Vestager viser, »at der også i Det Radikale Venstre på et tidspunkt har været større forståelse for de lediges situation«, og han mener, at behovet for en lempeligere indfasning er uformindsket. Han medgiver, at hans parti selv stod bag stramningen og derfor kunne have betinget sig en lempeligere indfasning, hvis ikke ledighedstallene forbedrede sig.

- Men sagen er, at jeg synes, at vi indholdsmæssigt har en så god sag, at det bør vi kunne komme igennem med uden at have et jerngreb om tingene fra dengang, siger Kristian Thulesen Dahl.

BNB