Den omstridte ø - Hans Ø - som både Canada og Danmark hævder hører til deres territorium, kan muligvis ende med at blive delt lige over. Det hævder en canadisk avis.

Canada og Danmark er tæt på at finde fælles fodslag i den årtier lange uenighed over den lille ø Hans Ø, som ligger i farvandet mellem Grønland og Canada, skriver den canadiske avis, The National Post.

Ifølge avisen har forhandlere fremlagt et forslag, som skal dele den omstridte klippeø midt over i en dansk og en canadisk del.

HVAD SYNES DU OM, AT DANMARK SKAL DELE HANS Ø MED CANADA? DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN

Planen, som endnu ikke er endeligt godkendt, er ikke bekræftet fra hverken dansk eller canadisk side. Men såfremt delingsplanen bliver gennemført, kan det ende med at løse en årelang strid, som også blokerer for økonomisk og miljømæssig udvikling i området, hvor der er store geopolitiske interesser på spil.

Striden handler nemlig ikke alene om den lille ubeboede og golde klippeø på 1,3 kvadratkilometer. Det er i høj grad også en kamp om de naturressourcer - eksempelvis olie og gas - som begge lande håber gemmer sig i undergrunden. Samtidig ventes skibstrafikken til området at stige i takt med, at den globale opvarmning gør det mere fremkommeligt.

Konflikten over øen, som er mindre end 100 meter bred, brød ud i 1973, og siden har både danskere og canadiere besøgt den og gjort krav på den.

Sideløbende har der været endeløse diplomatiske forhandlinger. Det er dog ikke kun på de bonede gulve eller i det kuperede terræn, at kampen om Hans Ø er blevet udkæmpet. Canadiske demonstranter protesterede ifølge The National Post i 2004 foran et dansk konsulat i Canada, hvor man blandt andet hævdede, at »We eat Danish for breakfast« - et ordspil over dansk wienerbrød.

I 2005 indgik de to lande dog en aftale om at løse grænsestriden. Og siden 2010 har canadierne forsøgt at bilægge striden med henblik på at ændre diskussionen fra at handle om territorium til at handle om ressourcer. Om det nu betyder, at Hans Ø bliver delt lige over, vil hverken canadiske eller danske yndigheder bekræfte over for The National Post. Men der arbejdes på at finde en løsning, siger Joseph Lavoie, der er talsmand for Canadas udenrigsminister John Baird.

- Canada og Danmark samarbejder om at udvikle en gensidig aftale, der viser en vej frem i forhold til Hans Ø, siger Joseph Lavoie.

Udover Canada og Danmark hæver også USA, Norge og Rusland, at dele af regionen og dets ressourcer tilhører dem.

Hvad synes du om, at Danmark skal dele Hans Ø med Canada?

Deltag i debatten herunder