Stemmeretsbegrænsninger i mange mellemstore bankers vedtægter afskærer aktionærerne fra at gribe ind, hvis f.eks. høj udlånseksponering truer bankens fremtid.

Banker med høj udlånseksponering er i farezonen i krisetid. Det har sagerne om Bank Trelleborg og Roskilde Bank med al tydelighed påvist. Berlingske Nyhedsmagasin har lavet en liste over de meste udlånseksponerede banker. Listen er en opdatering af en opgørelse foretaget i februar og den føres an af EBH Bank lige foran den nu kollapsede Roskilde Bank. Bank Trelleborg, som nu er solgt til Sydbank, er nede som nummer 12 på listen. Med i top fem findes også Forstædernes Bank, Ringkjøbing Bank og Max Bank.

- Udlånsoverskuddene ligger typisk på 150-200 procent, og udlånsvæksten på 200-400 procent siden 2002. Niveauer, som to af de 15 banker på listen, Roskilde Bank og bankTrelleborg ikke levede længe nok til selv at få barberet ned, skriver Berlingske Nyhedsmagasin.

Bankekspert Bjarne Jensen fra BJ Consult gør opmærksomhed på, at det er problematisk, at mange af disse banker har et demokratisk underskud.

- Fuldmagter, stemmeretsbegrænsninger og ihændehaveraktier fører til, at der ikke er et rigtigt velfungerende demokrati på generalforsamlingerne. Aktionærerne - ejerne - får derfor vanskeligt ved at øve indflydelse på pengeinstituttets udvikling og kan for eksempel have vanskeligt ved at skifte en ledelse ud, siger Bjarne Jensen.

/ritzau/