Blev Napoleon myrdet med gift – eller døde af for meget impotens-medicin? Pensioneret overlæge fra Aalborg har opsporet nye oplysninger, der radikalt udfordrer verdenshistorien.

I Nordjylland sidder en ældre herre og venter i spænding. For netop i dag bliver hans bog nemlig sendt rundt til landets boghandlere.

Bogen, ’”Napoleons nyrer”, er en forholdsvis lille sag på 160 sider. Men ikke desto mindre en bog, der muligvis kan betyde, at millioner af historiebøger nu skal skrives om.

- Blæren bliver min død, sagde Napoleon ofte til sin elskede hustru Josephine. Han havde ret. Det vidste han bare ikke, siger forfatter og overlæge Arne W. S. Sørensen.

Manden fra Aalborg vender vi tilbage til lige om lidt.

For hovedpersonen er egentlig en anden, nemlig en af verdenshistoriens største skikkelser: Den franske kejser, diktator og general Napoleon Bonaparte. Du kan finde over 25 millioner opslag på internettet om Napoleon. Der er skrevet et utal af historiske bøger og videnskabelige artikler om manden - og om en masse af de mysterier, der næsten to hundrede år efter hans død stadig er uopklarede. Nu kommer så Arne W. S. Sørensens nye materiale og nye fortolkninger af den sagnomspundne hærførers liv og død.

’Historie-doktoren’ fra Aalborg fastslår nu med sikkerhed, at Napoleon døde af en livslang nyreforgiftning – en forgiftning som måske blev udløst af datidens Viagra, nemlig stoffet arsenik, der også blev brugt til giftmord!

I en hårprøve fra kejserens hår taget i 1802, 19 år før hans død, kan det konstateres, at Napoleon ikke døde af én enkelt overdosis arsenik. Men det store indhold af arsenik i hans hår kan forklares med potens-medicin med arsenik, og også med at der i tapetet i hans hjem var store doser af arsenik.

LÆS VIDERE NEDENFOR

Aalborg-lægen kan dermed fastslå, at Napoleon ikke døde af kræft eller blev giftmyrdet, som mange historikere ellers har ment – men derimod døde af at hans nyrer gennem længere tid var forgiftet med arsenik, og altså muligvis på grund af et stort forbrug af potens-medicin indeholdende det livsfarlige stof arsenik.

Napoleon blev født i 1769 og døde i 1821, og i dén periode førte han krig fra Rusland til Egypten og til højre og venstre over store dele af Europa. Men i dag udkommer der altså en dansk bog, der muligvis vil skabe ny historisk forståelse af, hvorfor – og ikke mindst hvordan – general Napoleon døde.

”Napoleons nyrer” er den 82-årige læges debut som forfatter. I over 50 år har nyrespecialisten ved siden af sit daglige arbejde på Aalborg Sygehus forsket i, ja, i hvad der skete med Napoleons nyrer.

Og dét forskningsarbejde kan vise sig at være historisk banebrydende, vurderer en af bogens redaktører, cand.mag. og kulturhistoriker Stig Thornsohn, der i øvrigt også er gift med overlægens datter:

- Det er en spændende og meget overbevisende fortolkning og kritik af verdenshistorien, som vi kender den. En bog, der gør op med myter, misforståelser og fejlfortolkninger af, hvordan Napoleon døde. Historiebøgerne skal skrives om, vurderer redaktør og svigersøn.

'Napoleons nyrer' af Arne W. S. Sørensen udkom på Forlaget Hovedland 4. maj.