Danske kvinder vil gå på gaden og demonstrere mod muslimsk kvindesyn, har det forlydt ugen igennem. Søndag vil det vise sig, om ideen fænger. Igangsætteren, den 56-årige cand. mag. Aase Clausen, har ifølge TV og dagspresse samlet støtte til projektet på internet, og demonstrationen finder sted i Odense, der netop har været scene for en tilsyneladende uhyggelig, brutal gruppevoldtægt af en 13-årig dansk pige for nogle uger siden.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Selv om det ikke, når disse linier skrives, vides, om demonstrationen har samlet tilslutning i nævneværdigt omfang, forekommer tankegangen bag initiativet at være demokratisk sund og rigtig.

Selvfølgelig kan voldtægt ikke bekæmpes med demonstrationer. Her må politi og domstole levere en afgørende indsats.

Men blandt forudsætningerne for en ny type skræmmende voldtægtskriminalitet mærkes tydeligt nogle træk i det muslimske kulturmønster.

I mange muslimske kulturer er det forbudt kvinder at vise deres krop, ja blot deres hår, offentligt. Forholdet mellem kønnene underlægges maskuline æresbegreber, der fra vort kultursyn er en krænkelse af kvinden i sig selv.

I de sammenstød, vi oplever mellem muslimsk og moderne vestlig/kristen kultur, ser det ud til, at netop de seksuelle overgreb får en særlig problematisk betydning. Unge mænd med en anden kulturbaggrund end den typisk danske kan nok let føle sig krænket og berøvet deres ære - alene fordi de alt for ofte henvises til en placering allernederst i det danske samfund. Ud fra de traditioner, de nok i en eller anden grad stadig identificerer sig med, kan det måske være nærliggende for nogle at søge æresoprejsning netop gennem krænkelse af danske kvinder, hvis indstilling til seksualitet, påklædning og flirt de måske har svært ved at forstå.

For at hindre denne frygtelige konsekvens af mislykket integration må alle midler tages i brug. Både politi og straffesystem, men også en politisk og kulturel debat, som gør det tydeligt for alle, at disse indvandreres fortolkning af virkeligheden er uacceptabel - ikke bare for ofre, politi og domstole, men for det store, massive flertal af danske borgere, herunder naturligvis danske kvinder, hvis samfundsmæssige placering er karakteriseret ved, at de kan tale for sig selv.

Det vil nogle af dem åbenbart søge at gøre i Odense i dag.