Sygehus- personale kom til at tænde for laserkanon. Kirurgen er begyndt at operere, da en sygeplejerske pludselig opdager en røgsøjle stige op fra patientens venstre lyske. Hun skriger op, og lægen stopper straks.

Da operationslagnet løftes til side, slår en stor stikflamme op imod dem. Det lykkes kirurgen og sygeplejerskerne at få kvalt ilden, men kvinden på operationsbordet har fået ret omfattende forbrændinger på venstre lår og hånd.

En specialist i behandling af brandskader må tilkaldes. Hver eneste dag bliver op imod tusinde danske patienter behandlet med laser-kirurgi.

Som regel går det godt, men det kan altså i sjældne tilgælde gå rigtig skidt - som i tilfældet med den brændende patient, som var under behandling på Blekinge Sygehus i Landskrona. Kvinden skulle opereres i underlivet med laseren.

Ulykken skete, fordi personalet ved en fejl kom til at aktivere laseren i utide. Den stærke laserstråle brændte hul på operationslagnet og papirsunderlaget, som kvinden lå på, og til sidst begyndte hun altså selv at brænde.

»Laserinstrumentet aktiveres med en fodpedal, og en af os var åbenbart komme til at gøre det i utide,« siger cheflæge Urban Sjöblom. »Det er aldrig sket tidligere. Denne type apparatur anvendes overalt. Vi har brugt det de sidste tyve år«.

Selve instrumentet ligner en kuglepen, som kirurgen holder omkring. Sygehusets teknikere har undersøgt udstyret uden at finde nogen fejl ved det.

Men efter brandulykken har sygehuset øget sikkerheden ved at koble laseren sammen med en lydalarm, som aktiveres i samme sekund, laseren er i brug.

Desuden har man fjernet alt brændbart materiale omkring patienten. »Den slags menneskelige fejl kan ske overalt. Men reglerne i Danmark omkring brugen af laser er ret skrappe.

Vi har allerede en regel om, at der skal være et lydsignal, når laseren er aktiv,« siger Michael Riis-Jensen, specialist i medicinsk teknik og forfatter til den netop udkomne bog »Medikoteknisk håndbog« (Nyt Nordisk Forlag).

»For eksempel er der også en regel om, at både patient og personale skal være iført særlige sikkerhedsbriller under operationen, så alle er beskyttet mod øjenskader.«

En laser producerer et uhyre kraftigt lys, som i kraft af den store varmeudvikling stopper blødninger, når man »skærer« i vævet.

Laserkirurgi bruges ved blandt andet celleforandringer i livmoderhalsen, til at korrigere synsfejl, ved operationer i munden, til at fjerne skønhedspletter, tatoveringer o.a.