Danskernes moral om sort arbejde stopper ved det næste samtalekøkken. Det er de færreste, der åbenlyst vil gøre sig til talsmænd for sort arbejde, men langt de fleste har på et eller andet tidspunkt arbejdet uden om skattefar alligevel.

Det viser en ny repræsentativ undersøgelse, som Analyse Danmark har foretaget for morgenavisen dato.

»Jeg synes, det er positivt, at der ikke er flere, der støtter op om sort arbejde. Det betyder, at man erkender, at sort arbejde er forkert. Nu skal vi så også have erkendelsen til også at sige nej, når det bliver os tilbudt.

Og nej til selv at udføre sort arbejde,« siger skatteminister Kristian Jensen (V), der for lidt over et år siden iværksatte 'Fair Play'-kampagnen mod den sorte økonomi i Danmark.

Og selv om de seneste tal fra Rockwool Fondens opgørelse over landets sorte økonomi viser en tilbagegang, er der stadig langt til mål.

46 milliarder kroner går årligt skattesystemets næse forbi i form af sorte huse, carporte, køkkener, pizzaer, sodavand - og en lang række andre ydelser og varer, som danskerne ikke føler trang til at opgive på selvangivelsen.

Skat har iværksat flere kontrolaktioner, men der er brug for endnu mere kontrol. Og mere systematik. For virksomhederne er ikke bange for skattekontrollanterne.

»Når halvdelen af virksomhederne ikke mener, der er nogen risiko for at udføre sort arbejde, så har vi et alvorligt problem. Og vi mener, at ministeren har forsømt at udnytte mulighederne for samarbejde på tværs af myndighederne.

Så når en fødevarekontrollant er ude og så opdager, at inde bag ovnen er der installeret et soverum med drømmesenge, så går han videre med oplysningerne til justitsministeriet og skattemyndighederne,« siger Katja K. Østergaard, direktør i erhvervsorganisationen HTSi, der har skatteministeren på 'anklagebænken' i dag.

Skatteministeriet har også bebudet, at Skat skal af med knap en fjerdedel af medarbejderne frem mod 2010. Med den oplysning i baghovedet har HTSi vanskeligt ved at se, hvordan indsatsen mod det sorte arbejde ikke vil blive forringet.

Skatteministeren peger på `stordriftsfordele' som følge af sammenlægningen af skattecentrerne og ny it, der skal effektivisere arbejdet. Men Skat kan også blive bedre.

»Vi vil selvfølgelig stramme op og målrette indsatsen over for de virksomheder, hvor der gentagende gange har været problemer, og sætte ind der, hvor risikoen for snyd er størst,« siger Kristian Jensen.