Vitaminer og mineraler er sunde. Men mange vitaminer og mineraler er ikke meget sunde. De er farlige. Derfor skal man holde sig til den anbefalede daglige dosis, når man spiser vitamin og mineral-piller. Med mindre man lider af en mangelsygdom.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Men nogle piller indeholder mange gange den anbefalede daglige dosis. De sælges i håndkøb i Matas og står side og side med almindelige mineral og vitaminpiller. De er godkendt af Lægemiddelstyrelsen og beregnet til folk med et særligt akut behov. Men for alle andre noget skidt.

- De præparater er lægemidler til behandling af mangelsygdomme. Og det der er farligt, når man gennem lang tid tager for meget af et mineral. Det kan beskadige leveren og mandens testikler, så han bliver steril, og det er ikke usædvanligt, at folk tager de her ting i årevis, fortæller Jerk W. Langer, der er læge og ekspert i kosttilskud.

Balancen forskydes
Han forklarer, at når man tager meget store mængder af et enkelt stof, kan man forskyde balancen mellem de forskellige stoffer. Mængder som man ikke på normal vis ville kunne få gennem maden.

- Et eksempel er de to mineraler zink og kobber. De er begge to livsnødvendige for os, men tager man en meget høj dosis af kun zink, kan det nede i maven forhindre kobber i at blive optaget, og så kommer man i kobbermangel, fortæller han.

Og netop zink kunne vi gå ned og købe præparater, som indeholder store mængder af meget let. 65 kr. i en almindelig Matas-butik og man stod uden advarsler med nogle piller i hånden, som indeholder det dobbelte af den anbefalede daglige dosis pr pille.

Ifølge Jerk W. Langer er det i øvrigt sjældent nødvendigt at spise vitamin og mineraltilskud.

- Ifølge opgørelser tager halvdelen af den voksne danske befolkning en vitaminpille hver dag - især om vinteren. Desværre er det mest dem, der i forvejen lever sundt og ikke den gruppe, der egenlig har brug for det, siger Jerk W. Langer.mrn@bt.dk