I erkendelse af at bilister er ved at drukne i elektronik, er man ved at udvikle nyt isenkram, som skal hjælpe med at overskue alle apparaterne i kabinen.

Den nye »overmaskine« skal simpelthen blokere knapperne på satellitnavigationen og CD-afspilleren, samt slå telefonsvareren på mobiltelefonen og skjule indkomne emails, når trafikken er for farlig til, at føreren tåler at blive distraheret.

Et stigende antal dødsulykker sker netop som følge af, at bilister sidder og for eksempel sms'er eller fører ophidsede samtaler med deres chef, så derfor arbejder BMW og Robert Bosch med støtte fra de tyske myndigheder på at udvikle over-apparatet, som skal overvåge alle de andre apparater og føreren, skriver magasinet New Scientist.

Det er efterhånden forbudt overalt at tale i mobiltelefon under kørslen, og i Portugal er det sågar også ulovligt at benytte en håndfri installation. Og mens lovene bliver strengere, så stiger mængden af tekniske finesser i bilerne. Nogle luksusbiler er nu udstyret med internet-terminaler, der er specielt designet til brug, mens bilen kører - ligesom det kan fortælle, hvor der er benzintanke og ledige parkeringspladser.

Det nye system bruger en mangfoldighed af sensorer for at registrere anden trafik, vejens beskaffenhed, og kørerens handlinger, fortæller opfinderen Walter Piechulla fra Regensburg Universitet til New Scientist.

Ud fra satellitnavigationen kan man se, hvor en bil befinder sig - og hvor den vil være om en kilometer. Når en bil entrer et område med masser af fodgængere, cyklister og sideveje vil systemet give gentagne advarselstoner i mobiltelefonen, som begge parter kan høre. Den betyder: "Sig farvel, nu skal du koncentrere dig om at køre."

I andre tilfælde vil en advarselslampe på instrumentbrættet blinke, hvis man har for travlt med for eksempel både sms'er, CD'er og at skrue på klimaanlægget.

En test af 12 drevne bilister med en prototype af systemet viste, at de i høj grad fik mindsket deres arbejdsbyrde i bilen, så de kunne koncentrere sig om det vigtige - at holde øje med trafikken.

Forskning fra USA viser, at det især er indkomne telefonopkald, der stresser bilister. Den ringende telefon bliver pludselig mere vigtig end kørslen, og det kan gøre mange forfjamskede - især hvis de gør det på den ulovlige måde og leder efter mobiltelefon i tasken eller under forsæderne.

I Australien arbejdes på et system, der registrerer, hvor bilistens øjne er under kørslen - og hvis de flakker for meget rundt og kigger efter letpåklædte cyklister i den modsatte retning - eller de er rettet mod alle de spændende knapper i bilen, så lyder en advarselstone.