En ubehagelig "computerorm", der var udset til at foretage sig noget den 1. april, har tilsyneladende holdt sig i ro - indtil videre.

Computerormen Conficker, der var udset til at gå i en eller anden form for aktion den 1. april, holdt sig tilsyneladende i ro onsdag. Det betyder dog ikke, at problemerne med ormen kan siges at være overstået.

I den danske it-sikkerhedsorganisation Dk-Cert, der holder øje med it-sikkerhedstrusler, så dagen ud til at forløbe stille og roligt.

- Det er, som vi havde på fornemmelsen, at der nok bare var tale om noget, man sagde, at man ville gøre. Typisk ønsker man ikke at gøre reklame for det, hvis man ønsker at skade nogen eller udføre et it-angreb, forklarer Shehzad Ahmad, leder af Dk-Cert.

Problemet med Conficker er, at den synes at have fået spredt sig og skabt et helt computernetværk af smittede pc'er rundt omkring i verden. Dermed kan de med en kommando fra "bagmanden" alle beordres til at gå i aktion.

Ifølge Shehzad Ahmad vurderer man, at mellem ni og 10 millioner pc'er på verdensplan er ramt af ormen. Typisk vil man kunne aktivere cirka en ud af 10 af pc'erne, når man afsender en besked til dem. I Danmark lyder vurderingen, at mindre end 10.000 pc'er er ramt af ormeangrebet.

- Det tyder på, at man målrettet er gået efter andre geografiske områder end Danmark, siger Shehzad Ahmad.

Mistanken går indtil videre på, at ormen er afsendt fra computere i Ukraine. Den spreder sig til pc'er med Windows-styresystemet.

Ifølge it-eksperter i udlandet var Conficker sat op til at ændre sig onsdag, så den skulle blive sværere at komme af med.

Formålet med ormen er stadig uklart. Men den type af fjernstyrede netværk skaber bekymring, blandt andet fordi de kan opsnappe vigtig information som kreditkortnumre og passwords til netbanker - informationer, der så sælges videre til kriminelle.

/ritzau/