CDs medlem af Udenrigspolitisk Nævn, tidligere trafikminister Arne Melchior, støtter de israelske tanker om at genindføre moderat fysisk pres under afhøringer, som af FNs komité mod tortur klassificeres som tortur.

"Det, der her hedder moderat fysisk pres, kan under visse omstændigheder være nødvendigt. Det er heldigvis omstændigheder, som vi ikke kender herhjemme, men som de desværre kender i Israel," siger Arne Melchior.

Det skriver Berlingske Tidende tirsdag.Den opsigtsvækkende udtalelse fra Arne Melchior kommer som reaktion på, at den nye israelske ambassadør i Danmark, Carmi Gillon, har udtalt, at Israel efter to års pause igen bliver nødt til at indføre den form for afhøring. Arne Melchior er enig og understreger, at unormale situationer kræver unormale midler - også selvom midlerne generelt er "utilstedelige".

Han finder det derfor i orden, at anholdte pådrager sig "knubs" under afhøringen:

"Hvis jeg var politimand, og det lykkedes mig at anholde et par mennesker, der efter al sandsynlighed havde kendskab til en terroraktion, der skal finde sted i morgen, så ville jeg godt give dem nogle knubs. Jeg ville ikke gå til de hårdhændede torturmetoder, men holde mig til det, der hedder et moderat fysisk pres i afhøringsteknikken."

CDs gruppeformand, Peter Duetoft, bakker op om partiets nestor, selvom han personligt tager afstand fra tortur.

"Jeg er imod tortur, men det ændrer ikke mit forhold til Arne Melchior eller den israelske ambassadør. Jeg vil ikke stille mig til dommer over folk, der er i krig. Israel er oppe mod folk, der bruger terror mod civile, og det kræver nogle svar," siger Peter Duetoft.

Direktøren for Det Danske Center for Menneskerettigheder, Morten Kjærum, tager skarpt afstand fra udtalelserne og afviser, at tortur kan gradbøjes.

"Begynder man at slå på folk for at få oplysninger, så er det tortur. Det er en af de absolutte rettigheder, som vi ikke kan gå på kompromis med, heller ikke selv om en person har nøglen til en bombe," siger han.

Han bakkes op af det tidligere medlem af FNs komité mod tortur (CAT), professor Bent Sørensen, som fremlagde sagen mod Israel i 1997, da komiteen i sin hidtil skarpeste erklæring slog fast, at den israelske brug af moderat fysisk pres var "uacceptabel".

De Radikales udenrigsordfører, Elisabeth Arnold, vil ikke kommentere Arne Melchiors udtalelser, fordi "det er så alvorligt", at hun vil høre det fra hans egen mund. De Radikales holdning til spørgsmålet er der til gengæld ingen tvivl om.

"Det er fuldstændigt uantageligt med tortur i nogen som helst form. Vi har en torturkonvention, og vi er gået meget skarpt i rette med lande, der bruger tortur," siger Elisabeth Arnold.

Også Venstres udenrigspolitiske ordfører, Jens Hald Madsen, tager skarpt afstand fra Arne Melchiors holdning.

/ritzau/