Det dejlige, varme sommervejr får os til at rykke udenfor med en picnickurv i parken eller grill på stranden.

Men selvom det er hyggeligt, så risikerer vi at blive syge, hvis vi ikke passer ordentligt på koldskålen, grillpølserne eller den friske frugt.

- Koldskål og mælk kan f.eks. hurtigt blive klamt og klumpet i varmen. Når det begynder at klumpe, er det fordi, der sker en vækst af bakterier, og selv om det er ufarlige bakterier, er der en risiko for, at farlige bakterier også kan vokse, siger levnedsmiddelkandidat i Fødevarestyrelsen, Helle Eriksen.

Med B.T. Plus får du:

- Gode råd om sommermads-hygiejne

- Hvordan undgår du at blive syg af frugt, koldskål, bælgærter, kød, mayonnaise, grillpølser, ost eller skiveskåret kødpålæg.

- Med et abonnement på B.T. Plus får du desuden adgang til en lang række guides til bedre sundhed, test af elektronik, løbesko, solcreme og meget mere. Læs mere her.


Frugt i bakker

Foto: Scanpix
Vis mere

Vi anbefaler altid, at man skyller frugt og grønt. Der er ofte mange, som har håndteret uemballeret bakkefrugt, inden du køber den. Hvis du eksempelvis i farten køber en bakke vindruer for at spise dem ude i det gode vejr, vil jeg klart anbefale, at du finder en vask, hvor du kan skylle dem, inden de skal spises.

Koldskål

Foto: Scanpix
Vis mere

Det er et forholdsvis ufarligt produkt, fordi det er pasteuriseret på mejeriet. Hvis man sætter koldskål ud i solen i en time, så er den allerede varmet så meget op, at man ikke har lyst til at spise den. Bakterier vil ikke have nået at vokse frem, men selve smagsoplevelsen vil være så dårlig, at det også er ligegyldigt. Lad være med at stille koldskålen tilbage i køleskabet, hvis den først er blevet varm. Smid den ud.

Bælgærter

Foto: Scanpix
Vis mere

Hvis du spiser bælgærter, er det en god ide at skylle dem, fordi måden, du spiser dem på, gør, at bakterierne nemt kommer i munden. Du åbner bælgene, og allerede her er der bakterier på fingrene. Så hiver du ærterne ud og putter dem i munden, og overfører bakterier dertil. Har du ikke mulighed for at vaske dem, vil jeg anbefale, at du spiser dem ved at gnave af bælgen. Så slipper man for bakterierne.

Kød

Foto: Scanpix
Vis mere

Tag kødet ud af køleskabet så sent som overhovedet muligt. Brug én tang til at lægge kødet på grillen og én tang til at tage det af med. Læg også det rå og tilberedte kød i to separate fade, da der er stor risiko for bakterier i den rå kødsaft. Bland ikke kød som skal tilberedes med ting, som skal spises direkte, f.eks. frugt og grønt.

Mayonnaise

Foto: Scanpix
Vis mere

Der skal ikke ret meget til i sommervarmen, før mayonnaise får en glasagtig konsistens og nærmest bliver gennemsigtig, hvis den eksempelvis serveres i en skål. Men er man ukritisk nok, kan man godt spise den. I hjemmerørt mayonnaise er der større risiko for bakterier, da den er lavet i et ikke-sterilt miljø.

Grillpølser

Foto: Scanpix
Vis mere

En grillpølse er et varmebehandlet produkt, så der er ikke noget i vejen for, at de kan ligge et par timer, inden man griller dem. Men efter at man har spist, vil jeg anbefale, at man smider de ikke-grillede pølser ud. Produktet forandrer sig nemlig, når det kommer ud i varmen, hvor opbevaringstemperaturen, som står på pakken, ikke overholdes.

Ost

Foto: Scanpix
Vis mere

Ost er nok noget af det, som bedst kan holde sig i ude i varmen. Der sker ikke det helt store, fordi ost er et lagret produkt, som i forvejen har været igennem en lang proces efter, at det var rå mælk. Men, det er afhængigt af temperaturen og om man eksemplevis bruger en kniv, som man også anvender til andre fødevarer. Men så kan man skære kanterne af og fint lægge osten tilbage på køl igen.

Skiveskåret kødpålæg

Foto: Scanpix
Vis mere

Det kan hurtigt blive kedeligt og tørt, når det er skiveskåret, sammenlignet med for eksempel en hel spegepølse. Pålæg er i det hele taget et sårbart produkt. Jeg anbefaler, at du nøjes med at skære det antal skiver, som du nogenlunde tror, vil blive spist, og smider resterne ud. Har det været ude i sol og varme i et par timer, så er der ikke ret meget af det, som kan bruges igen.