KØB PLUS!

En epoke er slut: Politihestene har skridtet deres sidste tur i København

I 15 år har københavnerne kunnet høre genklang af hestehove, når de ridende betjente kom skridtende på deres store politiheste. Og i 15 år har en flok politibetjente fået udlevet deres drømme. Men nu er det slut.

Klonk, klonk. Klonk, klonk. Den karakteristiske lyd af politihestenes hove mod asfalt og brosten, der de seneste 15 år har kunnet høres i Københavns gader, er fortid. Københavns rytterisektion er blevet nedlagt som følge af en sparerunde. Og i dag blev de sidste politiheste hentet og kørt til deres nye hjem.

- Det er meget trist. Der skal ikke mange ord til, før jeg begynder at tude. Det er noget rigtig lort.

Sådan lyder det fra den ridende betjent Kristian Madsen, der har været med hos Københavns Politis rytterisektion, siden daværende politidirektør Hanne Bech Hansen søsatte projektet med politihestene tilbage i 1997. Dengang havde politihestene været væk fra Københavns gader, siden man nedlagde det daværende rytteri i 1970'erne. Projektet i 1997 viste så godte resultater, at man gjorde politiheste til en fast bestanddel af Københavns Politi - en bestanddel, der altså nu igen bliver lukket ned trods stor modstand på Facebook og flere demonstrationer. 

- Jeg synes ikke, der er sjovt at se alt det, som man har arbejdet for, smuldre. Det er meget, meget hårdt, siger Kristian Madsen, der torsdag måtte se 'sin' hest Vittrup, opkaldt efter den tidligere politiinspektør Kai Vittrup, forlade politiets stalde på Amager som en af de sidste heste.

Københavns Politi rådede over i alt ti heste. Heste, der blev trænet gennem mange år for at blive stabile politiheste, der kunne sættes ind, når der var paradeoptog, fodboldkampe eller demonstrationer. Men hestene var også kommet lidt op i årene, så selv om hestene egentlig skulle sælges, var der ikke særlig stor interesse for dem fra andre landes rytteriafdelinger. I stedet er ni ud af ti heste blevet solgt til foreningen Politihestens Venner, der sørger for at placere hestene i 'plejefamilier' rundt omkring i Danmark.

Kristian Madsen er en de heldige, der får mulighed for fortsat at kunne ride på sin makker gennem otte år, den 15-årige vallak Vittrup. Da han bor i Odsherred i Nordvestsjælland, har han nemlig fået mulighed for at have hesten opstaldet som ridehest.

- Jeg har fundet ham, og trænet ham og arbejdet med ham i otte år, siger Kristian Madsen, der ligesom de andre otte betjente i politiets rytterisektion må indstille sig på, at livet som ridende betjent er forbi.

- Nu skal jeg ud i lufthavnen og være pasbetjent, siger Kristian Madsen, der betegner jobbet som ridende betjent som sit drømmejob.

- Alle os, der er herude har jo en hvis interesse i det her. Jeg har arbejdet med heste i stort set hele mit liv, og det har mange af de andre også. Det ligger os jo meget mere på sinde, end at skulle sidde i en pasboks- det er jo ikke det, jeg har drømt om i min karriere, lyder det fra Kristian Madsen, der dog trods den megen modstand ikke helt har opgivet tanket om et mirakel, der kan redde Politiets rytterisektion.

- Rent teoretisk, så ville hestene jo inden for en overskuelig tid kunne sættes i tjeneste igen, siger Kristian Madsen, der betegner Kronprinseparrets bryllup som en af de største oplevelser, som han har været med til i sin tid som ridende betjent.

DELTAG I DEBATTEN. HVAD MENER DU OM LUKNINGEN AF RYTTERISEKTIONEN, OG HVAD ER DIN BEDSTE OPLEVELSER MED POLITIHESTENE?

Din kommentar

Kommentarer

nike tn

Skrevet af nike tn, Mandag den 26. januar 2015, 04:57

hi we inadvertently deleted our htaccess file, very cud any person help me out could cud placed it bak??? please speedy I'm managing Filezilla several. 2 . 7. one particular and also the means of showing. htaccess has evolved.
nike tn http://www.coss.asso.fr/content/tnnike/

nike tn requin pas cher

Skrevet af nike tn requin pas cher, Fredag den 23. januar 2015, 21:47

Why not on the list of initial web sites.... live365. net been with us because the delayed 90s
nike tn requin pas cher http://www.garconpointbridge.com/images/

trist

Skrevet af marianne Rasmussen, Søndag den 18. november 2012, 12:40

I Danmark har vi en sjælden evne til at vælge den laveste fælles nævner.... og så er det jo godt at der bliver flere penge til Margrethe Vestager & co., så de gladeligt kan dele pengene ud til endnu flere fremmede, som lige kom forbi det danske samfund, og stak snabelen ned i honning krukken

Sørgeligt

Skrevet af Lars Bahrt-Jørgensen, Lørdag den 17. november 2012, 11:50

Ja, det er sørgeligt at Danmark er blevet så fattigt at vi ikke har råd til at have 10 - 12 dejlige politiheste som har gjort en forskel. Vi skal passe på at vi ikke ødelægger de positive ting her i livet.

Politiets Heste

Skrevet af Birgit Jørgensen, Fredag den 16. november 2012, 22:46

Vor er det kedeligt at hestene også skal spares væk. Vi må holde op med at give så meget i udlandsstøtte, at der ikke er råd til vores eget land kan fungere, vi sparer og sparer hvor er det latterligt.
Nu må de tage sig sammen på Christiansborg.

juletraer

Skrevet af dr. erik, Fredag den 16. november 2012, 17:44

muslimerne har valgt at komme til mit gamle faedreland - der "var et yndigt land" som de bl.a.har vaeret med til at odelaegge, saa i bonerte
pinheads maa rette jer efter vore danske love og traditioner.

Åhh gud

Skrevet af Winnie , Fredag den 16. november 2012, 13:14

Hvor er der mange inkompetente der har skrevet her, tror ikke de har fattet hvad der var den største ide med at have Det beredne Politi. Det er bare sørgeligt at læse disse kommentar.
I har ikke fattet at det er bedre at have præventiv politi, bare det at de er synlige gør en forskel og det er vel hele pointen med dem.
Lad være med at gå i små sko, der er plads til alle!

Vi er stadig mange der mener at Det beredne Politi skal tilbage.

Fortsat god dag til alle.

Dårlig besparelse.

Skrevet af LP, Fredag den 16. november 2012, 13:12

Trist dag for det ridende politi. Håber vi igen kan få ridende betjente, da det gør en forskel på gader og stræder. Held og lykke til Politi og heste med en god fremtid.

BREAKING NEWS !!!!

Skrevet af Michael Volbye, Fredag den 16. november 2012, 11:38

Politiet har fået bevilget 50 fuldvoksne svin, som skal bruges til patruljering. Så i nær fremtid vil vi kunne se politiet patruljere på grise ryg. Deraf ordet strissersvin, politisvin, hipposvin..

Heste glemmer aldrig

Skrevet af Janne Petersen, Fredag den 16. november 2012, 11:12

jeg arbejder med dem hver dag, og de har været en del af mit liv næsten altid.

Politihestene er sparet væk, spørgsmålet er til hvad, hvem eller hvad er det så der skal tilgodeses mere, eftersom så simple udgifter skal væk fra dagsordenen, ja man kan jo kun gætte på de udkårne, der skal have mere.

Heldigvis man man skønne af indslaget, at der bliver sørget godt for deres videre liv, akkurat som med 'Mona' Københavns berømte politihest, som også nød et dejligt otium.

Grunden er den bitre del at sluge, fordi siddende regering ikke har en skid forstand på økonomi, og fordi den betydelige tanteklub vi har siddende, ikke bruger krudt på dyrevelfærd og menneskelige følelser.

Det gode bliver reduceret, og det dårlige kommer til 'ære'. Janne.

Det er sørgeligt.

Skrevet af Carsten, Fredag den 16. november 2012, 10:41

Det er trist - hestene havde en præventiv virkning, og gjorde politiet populært. Nu bliver de erstattet af fotovogne, der skal suge pengene ud af folk der kører 2 km/t for stærkt.

Alle skal jo spare

Skrevet af Kristian, Fredag den 16. november 2012, 10:40

Kan godt se at det er øv, når man får skiftet hesten ud med et pas kontor, man helt ærligt hvad nytte gør de??? Er selv gammel husar kan godt huske, da de begyndte at ride med, til hvilken nytte!! er det ikke nok at der er 50 husarer der tosser rundt.

Politiheste gør mere nytte end man tror!

Skrevet af Gitte Bisp, Lørdag den 17. november 2012, 19:58

Come on - hvis du er gammel husar så må du da vide at heste kan skabe en bro, skabe respekt og kan bruges på en anden måde end en død ting kan... den har jo en funkrionspalette og er et "værktøj" som er markant anerledes og kan forene de bløde værdier, skabe kontakt, merværdi og en anden dialog end end en betjent i bil/ MC kan, samtidig kan den rydde banen for 16/ 18 mand (jvf. undersøgelser fra Sverige, som i øvrigt er flittigt brugere af betjente til hest - ligesom England, Tyskland og mange andre lande er... - og med stor succes).

En hest - hvis man evner at fatte hele dens spekstre - er af en kalabier som er ganske nyttefuld og effektiv uanset hvilke værdier vi vælger som nævner. Derfor bør de besvares og videre udvikles i samspil med politiets andre "redskaber" - (OG de nedksæringer Politiet er udsat for, hører ingen steder hjemmme!!!).

syndt

Skrevet af Marie, Fredag den 16. november 2012, 09:56

selv når jeg læser det bliver jeg helt rørt og synes det er helt vildt syndt for dem, ville ønske de kunne forsætte med det ridene pooliti i KBH :(

de skal ikke leve deres liv på asfalt.

Skrevet af laila, Fredag den 16. november 2012, 09:52

skal hestene afskaffes, skal garden også.

Mere synligt politi

Skrevet af H. Hansen, Fredag den 16. november 2012, 09:38

Jeg forstår ikke helt beslutningen. Eller det vil sige, jeg forstår godt at der er tale om en økonomisk beslutning, for rent praktisk og sikkerhedsmæssigt er det jo galematias.
Ridende politi er et meget synligt politi, og synligt politi giver tryghed for borgerne, stresser de kriminelle og er ligefrem med til at nedsætte kriminaliteten. Hvis det stod til mig, så droppede vi fotovogene, og smed biler med store blå blink ud på vejene istedet.
Politiet har en større opgave end bare at overholde et budget. De skal stoppe, forhindre og opklare forbrydelser. De to førstnævnte sker bedst med stor synlighed. Og der er hestene emminente. Så fuck hvis en hest koster det samme som en betjent, I en storby som KBH, er en betjent til hest meget mere værd end to betjente der gemmer sig i en fotovogn....

Jeg er meget uenig med beslutningen, og faldbyder gerne min stemme til det parti der vil give politiet resourcer nok til at starte ridesektionen op igen. Imellemtiden opfordrer jeg gerne alle til at melde sig ind i politihestens venner.

H. Hansen, 09:38

Skrevet af Philip, Fredag den 16. november 2012, 12:40

At det skulle hjælpe noget som helst med en betjent på en hest kan jeg kun grine af eftersom en hest vil ryge på røven hvis den skulle begynde at galopere på glat asfalt endsige brosten rundt om hjørnerne efter en eller anden.

Og man kan vel næppe regne med at en eller anden forbryder er så evnesvag at begå noget ulovligt lige i synsfeltet fra en panser.

Og hvorfor tror du egentligt at de handlende har hyret vagter på strøget,i by centre,i forretninger,i villa kvarterer og mange andre steder ?
Ja rigtigt det er simpelthen fordi politiet ikke har styr på deres patruljering overhovedet hvilket er ret fantastisk når man tænker på at der er 14 000 ansat i politiet hvorved man jo nok skulle forvente at der var nogle flere der kunne komme ud på patrulje.
Men der prioteres jo eftersom der sikkert er mange der skal afspadsere mv efter store begivenheder som feks fodboldkampe mv hvor de møder talstærkt op og laver præventive anholdelser fremfor bare at have en rimelig styrke der bare anholder dem der virkelig går over stregen og laver noget alvorligt kriminelt som overgår det at bare rende fulde rundt og råbe og skrige i deres brandert før og efter diverse fodboldkampe som de på et tidspunkt bare går hjem til dem selv og sover ud hvilket jo nærmest kan betegnes som det at ens nabo holder en fest en gang i mellem eller hver anden måned og som man så lige døjer fremfor at gøre det man har mest lyst til og gå ind og sparke døren ind og gennembanke dem alle.
Man skal ikke altid lade sig styre af hvad man har mest lyst til men mere af hvad der er fornuftigt og praktisk på den lange bane.

Ærgeligt

Skrevet af Heidi, Fredag den 16. november 2012, 09:20

Det er rigtig ærgeligt at det er sådanne steder der skal spares.
Nogen har lagt meget arbejde i at træne hestene og det er da en god måde at komme hurttigt rundt i København.
Ja man er sjældent enige i dem som bestemmer hvor der skal spares!!!

Men nej, altså!

Skrevet af Stine Sand, Fredag den 16. november 2012, 09:16

Den preventive virkning som disse heste har i nødvendige situationer er helt unik, og det er uforståeligt at man vælger at skære på dette område. At man ikke har indsigt til at se dette er trist, da det både udgør en sikkerhedsmæssig og social dimension i en ofte respektløs verden.
En politihest kan erstatte et stort antal politibetjente ved et givent tilfælde, og skaber mindre risiko for personskader hos både betjente og forøvere.
Mærkelig disposition

Heste Bøffer

Skrevet af Max Jensen, Fredag den 16. november 2012, 09:15

Nam Nam.. Der skal nok blive nogle gode heste bøffer.

Bevar det ridende politi

Skrevet af Gitte B. S. P., Lørdag den 17. november 2012, 19:20

Helt enig, nam nam nam - når de ruller dem ud af deres værkstøjskasse og viser hvor meger de også - og meget meget MERE KAN!!! - og ryder for 16/18 mand når knaldhætterne med særlige opmærksomhedskrævende adfærd "skal en tur i byen" - OGSÅ det kan hestebøfferne håndtere - mere hestebøf og kødscooter på dagsordenen!!! - SAMTIDIG kan hestebøfferne skabe forening, synlighed, tryghed, tilknytning mellem borger og politi, på en helt anden måde end en betjent i en patruljebil eller MC... De KAN SÅ MEGET MERE! Flere hestebøffer i politiet!

Se blot hvordan vores svenske, engelske, tyske, polske, amerikanske... osv osv osv... HAR FATTET at der selvfølgelig skal HETSEBØFFER TIL!!

Trist

Skrevet af Helle, Fredag den 16. november 2012, 08:54

Jeg syntes det rindende politi var så hyggeligt. De vil blive savnet

Trist

Skrevet af Helle, Fredag den 16. november 2012, 08:53

Jeg syntes det rindende politi var så hyggeligt. De vil blive savnet

Osse en del av København

Skrevet af Svein Erik, Fredag den 16. november 2012, 08:35

Jeg synes det er synd at de er væk fra bybilledet.
En hesteekvipage var et flot syn at møde, de inga tryghed og respekt. Det ridende politi har en oversikt og osse et godt grep om tingene når mange mennesker laver ballade.
Ved de store evenementer ga de en elegant ramme.

Storsamfundet har en tendens til at komme av med det der ikke lige nu gir penge i kassen, noget af det vi bygger vores kultur på har alltid kostet noget, på den ene eller anden måde.
Nogle af kommentarene her er jo totalt historieløse, og mange af dem bag kunde sikkert haft sterkt behov for at ha kontakt med et dyr. Der findes ingen kærlighed så totalt uden krav som et dyrs!

I som har mistet jeres heste, hyg jer med de gode stunder I har delt, jeg ved det er meget hårdt, men vi som har dyr får hver dag påfyll av noget flere burde opleve.

Osse en del av København

Skrevet af Svein Erik, Fredag den 16. november 2012, 08:35

Jeg synes det er synd at de er væk fra bybilledet.
En hesteekvipage var et flot syn at møde, de inga tryghed og respekt. Det ridende politi har en oversikt og osse et godt grep om tingene når mange mennesker laver ballade.
Ved de store evenementer ga de en elegant ramme.

Storsamfundet har en tendens til at komme av med det der ikke lige nu gir penge i kassen, noget af det vi bygger vores kultur på har alltid kostet noget, på den ene eller anden måde.
Nogle af kommentarene her er jo totalt historieløse, og mange af dem bag kunde sikkert haft sterkt behov for at ha kontakt med et dyr. Der findes ingen kærlighed så totalt uden krav som et dyrs!

I som har mistet jeres heste, hyg jer med de gode stunder I har delt, jeg ved det er meget hårdt, men vi som har dyr får hver dag påfyll av noget flere burde opleve.

Politiheste - en epoke er slut i Kbhn.

Skrevet af Flemming Andersen, Fredag den 16. november 2012, 08:20

Det er kedelig med en sådan afslutning på en utraditionel politienhed, men der skal desværre hellere bruges penge på undersøgelse af skattesagen m.fl., og så skal denne gode tradition spares væk. Det er takken for en uduelig valgt regering!!

Politifolk som ikke interesserer sig for at bekæmpe kriminalitet

Skrevet af JL, Fredag den 16. november 2012, 08:02

Jeg synes det er lidt mærkeligt med politifolk som ikke lader til at interessere sig for at bekæmpe kriminalitet. Det virker som de ser det mere som et job der skal tilfredsstille deres private hobbyer. Én af betjentenes største oplevelser på jobbet var ikke pågribelsen af en notorisk forbryder, men derimod deltagelsen i et royalt bryllup.

Det forklarer muligvis, at når man ringer til politiet for at anmelde en forbrydelse, så lyder standard svaret: "Det har vi sgu ikke tid til".

Lommetyveri

Skrevet af Birgitte1, Lørdag den 17. november 2012, 22:05

Ihh, tænk engang - jeg kan komme til at tænke det samme når jeg ser en MC betjent fyre den af på motorvejen og på vej hjem (?) på sin fede politikværn...!!

Gad vide om han er MC'er fordi han har den fede kværn...!??? og overser de fem færdselsforseelser på rute 21.... mobiltelfonsnak, sms tastning, for høj hastigehd, presse forankørende bil, overhaler indenom osv.....
og jeg kan også tænke lidt over om de betjente der nu skal til at cykle, om de også bliver tilfredsstillet ift. deres sport - mtb og crr .... jeg tænker de nok også får deres hobby og træning stemt overens med deres job og i deres arbejdstid....

når du ringer har det intet med det ridende politi at gøre!

.....!!! ;-)

Og man skal da være ovenud idiot, hvis ikke et royalt bryllup er af en sådan begivenhed som selv for jeg, ikke deltagende, vil huske som noget historisk og fantastisk! - at deltage der fysisk og i en jobfunktion er en ære, og i særdeleshed noget man husker som det største...! KLART det er!!!

At fange røver og banditter og hvad man ellers udretter i sin patruljering og den funktion man nu har til dagligt er ens “almindelige job” og hverdag! Og selvfølgelig huske rman da ting derfra, men stadig er et royalt bryllup historisk og ikke hverdags kost....

At der skrives Danmarkshistorie i form af et kongeligt bryllup - vores Kronprins gifter sig - det er da noget som er stort og som huskes! Det må have været mere end fantastisk at have deltaget - og en ære uden lige. Selvfølgelig er det da det man som ridende og deltagende betjent husker som det største!!

Du skal ikke sammenligne rytterisektionens opgaver med andre betjentes opgaver i bil, MC, hundepatruljer el. lign. De har hver deres opgaver...

og nu ved vi jo ikke hvad du har ringet ind om, siden du får det svar.....

Mangler udgiftsbilag på det her

Skrevet af Charlotte, Fredag den 16. november 2012, 07:14

Jeg mangler, at se nogle udgiftsbilag. Som lappeløsning kunne man så ikke give det forhenværende riddende politi en hjernhest i stedet. Alt andet lige, må det være mere spændende end at sidde ude i paskontrollen - det er lidt af et hop - så den forstår jeg godt. Men vi skal altså spare og koster 10 heste + forplejning og mandskab 30 bondegårde, så er der pt bare ikke plads til den slags udfoldelser.

Psykisk usabile Polit Kvinde

Skrevet af Palle , Fredag den 16. november 2012, 06:55

Kære Michael, Du skal omgående søge læge, hvis der er nogen som vil behandle dig. Du er virkelig syg når du kan skrive sådan et indlæg.
Vi har i Danmark et godt og virksomt Politi der går en stor indsats.
Det største problem de har, er sådan nogle som dig.