Filmsucceser forvandles til 3D. Disney-klassikeren ’Løvernes konge’ har premiere i morgen torsdag.

Gammel vin på nye flasker. Det har Hollywood gjort sig i igen og igen gennem tiden. Men nu har filmindustrien taget et nyt våben i brug i genbrugskrigen. Et 3D-våben!

I den kommende uge er der således premiere på den første af en hel bølge af filmklassikere, som forlængst har bevist deres værd - også økonomisk - som god gammeldags 2D-film, der nu piftes op til 3D. Nemlig Disneys elskede ’Løvernes konge’, som siden premieren i 1994 har indspillet tæt på en milliard dollar på verdensplan. Nu genudsendes den altså i en 3D-udgave.

LÆS OGSÅ: 

Men det er ikke kun tegnefilmene, der er med på bølgen. Også de rigtige spillefilm vil være med.

Så snart følger ’Star Wars - Episode I’ trop i 3D-udgave, efterfulgt i begyndelsen af april af selveste ’Titanic’, historiens næststørste biografsucces. Titler som bare er toppen af isbjerget i denne 3D-bølge, som appellerer til flere generationer ved billetlugerne.

- Fantastiske historier og fantastiske karakterer er tidløse. Og i Disney er vi heldige at have en skattekiste af begge dele, som Disneys topchef Alan Bergman tidligere har udtalt om filmgigantens bidrag til 3D-bølgen.

Afspejlning af følelser

Forvandlingen fra 2D til 3D har for ’Løvernes konge’s vedkommende taget ca. fire måneder, og den begynder med, at en ’stereograf’ minutiøst gennemgår 2D-versionen.

- Stereografen designer karaktererne i 3D og træffer ud fra historien beslutningen om, hvad der skal frem i billedet og hvad der skal være i baggrunden, når du ser det i 3D, forklarer Robert Neuman, som netop har taget sig kærligt af forvandlingen af ’Løvernes konge’.

- Jeg sammenligner mit arbejde med dybden i filmen med den måde, en komponist laver musik til film. Det skal være en afspejling af det følelsesmæssige indhold. Musikken går op, når følelserne er store, og den skrues ned, når de er mindre, siger Neuman videre.

LÆS OGSÅ: 

Hver scene i filmen er således vurderet, og Neuman har arbejdet ud fra en ’dybdeskala’ fra ét til ti for at markere graden af 3D. Ét er således et lavt følelsesmæssigt indhold, mens ti er et af de helt store.

- Hvis vi skal føle med en karakter, får de et højt tal. På den måde bruges 3D ikke bare tilfældigt, men som et led i fortællingen, fortæller Robert Neuman, der har haft en stab på 60 medarbejdere under sig.

- Selv om du har set filmen 100 gange før, vil du føle, at du ser den for første gang, når du ser den i 3D, siger Robert Neuman begejstret.

Om Disney har ret i det, kan du se i biograferne fra på torsdag.