Studiestart står for døren. Er du klar? B.T. Plus har sammen med magasinerne Alt om DATA, T3 og Datatid samlet en pakke med test og guides til at få det bedste ud af studieåret.

Det får du med B.T. Plus:

Undgå at miste dit store projekt: 65 sider var allerede skrevet i det store semesterprojekt, men nu er computeren død og to måneders arbejde forsvundet! Det er ikke en situation, du ønsker at ende i. Her får du en test af de bedste eksterne harddiske til at lave backup samt en stor overlevevelse guide, der giver dig de bedste råd til at undgå virus eller en computer, der brænder sammen før tid.

Arbejd uforstyrret: Bruger du meget af din tid med den bærbare på biblioteket, i toget eller andre steder, hvor der er mange mennesker? Vi tester et par gode bud på nogle høretelefoner, der giver dig den fred, du har brug for.

Vær smart og studieparat: T3 tester Alt-i-en-computeren fra Lenovo, der er et lækkert alternativ til iMac og som ikke fylder meget på kollegieværelset.

Præsentation på farten: Fremlæg dine resultater hvor som helst når som helst. Vi tester en lækker lille lommeprojektor fra 3M.

Kom op til tiden: T3 har testet et lækkert vækkeur med DAB-radio og alt hvad der hører til.

Gratis Office-pakke: Du behøver ikke betale for Microsoft Office med Starter-udgaven. Læs her, hvad du får, og hvad du har brug for.

Frikvarteret: … og endelig skal det ikke være alvor det hele. Vi tester to dejlige gadgets til at slappe af med i pausen - “Playstation-telefeonen” Sony Xperia Play og den håndholdte spillemaskine Nintendo 3DS. Nu ikke noget med at spille spil under forelæsningen, vel?


Fremover får du mulighed for at anvende en gratis, men lettere neddroslet udgave af Microsoft Office 2010, når du køber en ny Windows-pc. Den er et bedre valg end et af de andre gratis alternativer til Microsoft Office, netop fordi det er Microsoft Office!

I stedet for den noget bedagede, gratis programpakke Microsoft Works, der tidligere var at finde som standardinventar på de fleste nye computere, har Microsoft nu valgt at gøre det muligt at vælge mellem enten Microsoft Office til Hjemmet og Studiet 2010, Microsoft Office til Hjemmet og Firmaet 2010, Microsoft Office Professional 2010 eller en neddroslet, gratis version af Microsoft Word og Excel på alle nye computere, der produceres af fabrikanter, der har en aftale med Microsoft om at præinstallere Microsoft Office fra fabrikken.

Den gratis udgave hedder Microsoft Office Starter, og den er kun tilgængelig, hvis du køber en ny computer med Microsoft Office præinstalleret på.

Den er ikke mulig at anskaffe på anden måde. Og det er – naturligvis – nemt at opgradere Office Starter til den fulde version.

Yderst til højre på Startside-fanen finder du en Køb-knap, der automatisk guider dig videre til Microsofts online-butik, hvor du kan købe et såkaldt produktnøglekort til en af de tre fulde Office-versioner, der ligger præinstalleret sammen med Office Starter.

Skånsomt neddroslet

At der er tale om neddroslede versioner i Microsoft Office Starter 2010, som den særlige gratis-version hedder, betyder i praksis, at de mere avancerede funktioner, som Registrer ændringer i Word og Pivottabeler i Excel er fjernet.

Det er funktioner, man måske nok kan leve uden i privaten, men til større dokumenter end breve og til regneark, der skal bruges til mere end bare simple beregninger, kan de slet ikke undværes.

Overordnet set synes Office Starter at være en meget skånsom neddrosling af Word, da både stave- og grammatikkontrol, ordtæller, WordArt-teksteffekter og muligheden for at indsætte tabeller i dokumenterne følger med.

Det samme gør alle diagramtyperne og regnearksfunktionerne i Excel og muligheden for at anvende betinget formatering og formatere hele eller dele af regnearket som en tabel. Alle funktioner på

Startside-fanen i både Excel og Word er også til stede i Starter, ligesom de fleste funktioner på Indsæt- og Sidelayout-fanerne. Faktisk kan du også klare en fødselsdagsinvitation, for Forsendelser- fanen og den dertil hørende brevfletningsfunktion er stadig tilgængelig i Office Starter, selvom mange regner netop brevfletning for en af de mere avancerede funktioner i Word.

Du kan tilmed pynte invitationen med multimedieklip, billeder, selvtegnede figurer, og hvad du ellers kan finde på Indsæt-fanen i Word. Men det meget skattede illustrationsværktøj SmartArt, må du undvære.

Der er heller ingen begrænsninger på dokumenthåndtering. Du kan selvfølgelig åbne dokumenter fra andre og redigere i dem – også selv om de er oprettet med den ”fulde udgave” af Microsoft Office 2010.

Men de steder, hvor der er anvendt funktioner, der ikke følger med i Office Starter, kan du kun se, men ikke redigere i de pågældende elementer.

Hvad kan jeg så ikke med Office Starter?

Så længe det er almindelig brevskrivning og husholdningsbudgettet, der skal klares, kan du sagtens benytte Microsoft Office Starter.

Men så snart du skal noget lidt mere avanceret eller de lidt ældre, skolesøgende børn, gymnasieelever, studerende og eventuelle uddannede akademikere i husstanden skal til at skrive større tekster eller opbygge mere krævende regneark, vil de hurtigt løbe ind i problemer.

F.eks. er Gennemse-fanen væk i Word, hvorfor det hverken er muligt at bruge Spor ændringer, bygge indholdsfortegnelser eller indarbejde et noteapparat i dokumentet.

Anvender du dokumenter eller regneark med makroer i, eller har du behov for at bygge egne makroer, må du også til lommerne og købe en af de større versioner. På samme måde er der ingen Pivottabel-funktion i Excel, så mere avanceret behandling af store talsæt er umulig i Microsoft Office Starter.

En del vil sikkert også irriteres over, at Vis-fanen mangler i Office Starter, så der ikke er adgang til den særlige Fuldskærmslæsning-visning. Men du kan stadig skifte mellem de øvrige visninger ved hjælp af Visninger-knapperne nederst til højre i Statuslinjen, ligesom du kan ændre forstørrelsen på indholdet i dokumentvinduet.

Men det værste er næsten, at hverken PowerPoint, eller Microsoft seneste genialitet, OneNote, er med i Office Starter. Det er programmer, der også oftest anvendes i privaten, i hvert fald for PowerPoints vedkommende.

De kan naturligvis tilgås via de gratis Office Web Apps på Facebook, men det er ikke helt det samme, som den ægte vare.

Bagsiden af medaljen

Den største bagside af medaljen er dog nok den irriterende opgaverude i højre side af programvinduet på nøjagtigt 208 pixel i bredden med indbygget annonceplads.

Øverst er opgaveruden opbygget som en Hurtigt i gang med-guide, men nederst kommer der løbende nye annoncer fra Microsoft og andre annoncører. Annoncerne skifter for hver 45 sekunder.

Det kan nemt virke forstyrrende og distrahere en del i hverdagen. Men det allerværste er dog, at opgaveruden ikke kan vælges fra, endsige tilpasses i bredden.

Det betyder ikke så meget, hvis du arbejder på en almindelig størrelse skærm, men på en netbook med en opløsning på 1366 eller 1024 pixel i bredden er det ret meget screen-estate, der mistes på den konto.

Et bedre valg end de gratis alternativer

Så selvom der er en del funktionalitet, der er udelukket i Microsoft Office Starter, så vil det være muligt at klare de mest almindelige, private dokumenter og regneark med Starter uden de store problemer.

Så er du på jagt efter et gratis alternativ til Microsoft Office i privaten, er Microsoft Office Starter så absolut det bedste valg frem for andre alternativer – netop fordi det er Microsoft Office!

Den fungerer på samme måde, som den Office-version du er vant til fra arbejdet, og du kan åbne de dokumenter, du tager med hjem fra arbejde og arbejde videre i dem, uden at det ødelægger eller fjerner nogle af de elementer i dokumenterne, der er oprettet i den fulde version af Microsoft Office.

Så skal din Officepakke være gratis, så vælg for himlens skyld Microsoft Office Starter. I forhold til alternativerne, så vinder Microsoft Office Starter på den velkendte brugergrænseflade og integrationen med Office Live SkyDrive og mail i form af Windows Live Mail.

Bedre måder at få billig Office på derhjemme

Men er du fast besluttet på at minimere udgifterne til en Office-pakke i privaten, så findes der bedre måder at få en billig Office-pakke på end blot at lade sig nøje med den neddrosslede Starer-version.

Har den virksomhed, du arbejder i en såkaldt Home Use Program aftale (forkortet HUP) med Microsoft, kan du anskaffe en fuld version af Microsoft Office Professionel Plus til brug derhjemme for blot 100 kroner.

Du kan også vælge at investere de små 900 kroner, som en Microsoft Office til Hjemmet og Studiet 2010 trebruger-udgave af Microsoft Office 2010 koster.

Det vil sige, at du får mulighed for at installere Office på hele tre computere derhjemme – og så får du udover Word og Excel også PowerPoint og OneNote med.

Endelig kan du for små 1.000 kroner mere anskaffe den såkaldte Microsoft Office til Hjemmet og Firmaet 2010, der også indeholder mailklienten Microsoft Outlook.

Har du børn i gymnasiet eller på højere uddannelsessteder, kan de i øvrigt anskaffe en Microsoft Office Professional Academic for sølle 500 kroner. Den indeholder ud over programmerne i Hjemmet og Firmaet også Access og Publisher.