Studiestart står for døren. Er du klar? B.T. Plus har sammen med magasinerne Alt om DATA, T3 og Datatid samlet en pakke med test og guides til at få det bedste ud af studieåret.

Det får du med B.T. Plus:

Undgå at miste dit store projekt: 65 sider var allerede skrevet i det store semesterprojekt, men nu er computeren død og to måneders arbejde forsvundet! Det er ikke en situation, du ønsker at ende i. Her får du en test af de bedste eksterne harddiske til at lave backup samt en stor overlevevelse guide, der giver dig de bedste råd til at undgå virus eller en computer, der brænder sammen før tid.

Arbejd uforstyrret: Bruger du meget af din tid med den bærbare på biblioteket, i toget eller andre steder, hvor der er mange mennesker? Vi tester et par gode bud på nogle høretelefoner, der giver dig den fred, du har brug for.

Vær smart og studieparat: T3 tester Alt-i-en-computeren fra Lenovo, der er et lækkert alternativ til iMac og som ikke fylder meget på kollegieværelset.

Præsentation på farten: Fremlæg dine resultater hvor som helst når som helst. Vi tester en lækker lille lommeprojektor fra 3M.

Kom op til tiden: T3 har testet et lækkert vækkeur med DAB-radio og alt hvad der hører til.

Gratis Office-pakke: Du behøver ikke betale for Microsoft Office med Starter-udgaven. Læs her, hvad du får, og hvad du har brug for.

Frikvarteret: … og endelig skal det ikke være alvor det hele. Vi tester to dejlige gadgets til at slappe af med i pausen - “Playstation-telefeonen” Sony Xperia Play og den håndholdte spillemaskine Nintendo 3DS. Nu ikke noget med at spille spil under forelæsningen, vel?


Gem kopier af dine filer på en anden lokalitet (off-site), og sov trygt om natten.

Det at have en komplet backup af alle dine værdifulde filer og data er den eneste perfekte sikkerhedsløsning.

Det er et fuldstændigt forsvar mod beregningens mest ødelæggende drillenisser. Som alle perfekte ting er en komplet og opdateret backup dog en sjælden ting.

Lad os være ærlige – få af os ulejliger os med backup, og dem, som gør, har sikkert lært det på den hårde måde efter et katastrofalt tab af data.

Så, før vi går videre og undersøger smarte computerbevarelsesløsninger, lad os få en ting på det rene – du skal lave backup for at sikre dine filer.

Hemmeligheden bag succes

I den lave ende af spektret er det godt nok at trække de vigtigste dokumenter over på et usb-drev. I skrivende stund tilbyder www.play.com en 16GB usb-nøgle til 133 kroner. Det er et røverkøb, og på den plads kan du lagre enorme mængder af Word og Excel dokumenter sammen med nogle dyrebare fotografier. Du vil måske argumentere, at skrivbare dvd’er og cd’er er billigere, men vi synes, du skal glemme alt om dem.

Windows har et indbygget backup system som automatiserer opgaver. Det er en beskeden tjeneste, men det er bedre end ingenting.
Windows har et indbygget backup system som automatiserer opgaver. Det er en beskeden tjeneste, men det er bedre end ingenting.
Vis mere

TIP! For at tage backup af Windows’ registreringsdatabase, så kør Regedit og brug Eksporter- funktionen. Gem filen et sikkert sted og importer den ganske enkelt, hvis katastrofen skulle ramme.

Det kan være noget af en prøvelse at kopiere til en optisk disk, og alt afhængig af din hardware og dine medier kan det også gå langsomt. Optiske diske bliver nemt ridsede, så vi anbefaler, at du bruger eksterne harddiske, solid-state lagringsløsninger eller et online data-depot.

Internetbaseret datalagring er fremragende, da det skaber en backup på en anden lokalitet. Ideen er, at du vælger dine mest skattede filer og overfører dem til en fjern server, du stoler på.

Hvis du bruger sådan et system, og dit hus brænder ned, vil dine data og din backup ikke blive destrueret.

Tjenester såsom www.idrive.com tilbyder 2GB gratis lagerplads med priser stigende til 42 kroner om måneden for 150GB plads.

Et godt alternativ er www.elephantdrive.com og www.box.net. Din internetudbyder pakker måske endda noget fjernbackupplads som en del af et bredbåndstilbud.

Givet Danmarks langsomme bredbåndsuploadhastigheder synes vi dog, at det er en god ide at begrænse online backup til superkritiske filer.

Slutteligt så lad ikke RAID 1 lulle dig ind i falsk følelse af sikkerhed. Automatisk spejling af data til et andet drev ligner måske den perfekte løsning, og det er helt sikkert brugbart, hvis dine primære data bliver skadet.

Problemet er, at hvis du sletter en fil på din primære disk, så bliver den også slettet på den spejlede disk - hvilket gør, at metoden ikke dur til at genskabe filer, der slettes ved et uheld.

Automatik til folket

Når du har valgt dit lagringssystem, skal du beslutte dig for, hvad du vil bruge som din automatiske backupprocedure. Windows 7 har et indbygget backupsystem, som er overraskende kompetent.

Den hurtigste måde at finde systemet på er at skrive ’backup’ i søgeboksen. Vælg ’Opret en sikkerhedskopi af computeren’ og klik ’konfigurer sikkerhedskopiering’ og følg guiden, som vil hjælpe dig til at vælge backupemner, et bestemmelsessted (som kan være et netværkssted) og tidspunktet for automatisk backup.

Hvis du leder efter et alternativ, så prøv SyncBack (www.2brightsparks.com/freeware). Dette er et backupsystem uden dikkedarer, som blandt andet tillader dig at gemme backup på en ftpserver.

Drev-imaging (et øjebliksbillede af drevet) ses ofte som den ideelle måde at tage backup på. Metoden gemmer en nøjagtig kopi af din harddisk på et eksternt drev. Prøv det af med det ultimative drev-imaging program Norton Ghost (www.symantec.com/norton/ghost). Bliv dog ikke alt for forført af ideen, da et helt drev-image kan tage timer at skabe.

Du vil også opdage, at mange nye pc’er har en gendannelsespartition indeholdende et fabriksnyt operativsystem-image. Hvis vi antager, at din disk ikke er død, er dette en meget hurtig måde at genskabe Windows på. Tjek for at se, om dit system har et, før du laver et image af din disk.