Yngre risikerer fejlagtig demensdiagnose, fordi de bliver dårligere undersøgt end ældre patienter, viser ny dansk undersøgelse.

Det sker ofte, at yngre patienter får en fejlagtig demensdiagnose, viser en ny dansk undersøgelse.

De forkerte demensdiagnoser skyldes ofte, at depression og problemer med alkohol i mange tilfælde kan forveksles med symptomer på demens, konstaterer undersøgelsen, som læge Lise Cronberg Salems har udarbejdet i forbindelse med sin ph.d.-afhandling »Dementia in the young - a diagnostic challenge«.?Hun baserer studiet på en stikprøve fra de landsdækkende registre, hvor data fra knap 200 yngre patienter diagnosticeret med demens i 2008 er blevet analyseret.

»Mange af de patienter, der ikke var godt nok udredt, var blevet registreret med en uspecifik demensdiagnose, som de havde fået i forbindelse med en akutindlæggelse på et hospital. Mange af dem var depressive og havde en sygdomshistorie med depression bag sig - nogle af dem var endda i behandling for depression og havde ikke tidligere haft tegn på begyndende demens. Så der tegnede sig et billede af, at nogle af de yngre patienter i Danmark, der er blevet registreret med en demensdiagnose, ikke burde have haft den,« siger Lise Cronberg Salem i en pressemeddelelse.

Grunden til, at det kan være svært at diagnosticere demens hos yngre under 65 år skyldes, at sygdommen kan give andre symptomer end hos ældre og plejer at have et andet sygdomsforløb.

Undersøgelsen viser også, at patienter ikke undersøges grundigt nok. Det kom frem ved en gennemgang af patientjournalerne, der viste, at det kun var i 24 procent af tilfældene, at undersøgelsesprogrammet for demens var blevet gennemført til fulde.

Desuden fik tre demenseksperter til opgave at gennemgå kopier af patienternes hospitalsjournaler for at kigge på pålideligheden af diagnoserne.

Det viste sig, at det kun var 59 procent af de registrerede diagnoser, der var korrekte. Fejlagtige demensdiagnoser blev især givet til patienter, som havde problemer med depression eller alkoholmisbrug.

Der er cirka 90.000 mennesker med demens i Danmark. Cirka 3.000 af dem er under 65 år.