Regeringen vil øge udligningen fra by til land med over en halv milliard kroner. Rige kommuner vil ikke betale mere, mens K varsler veto mod udspillet, der bliver præsenteret i dag.

Borgmestrene i en række af landets velhavende kommuner tordner mod regeringens forslag til nye udligningsregler, der vil betyde, at bykommunerne skal betale 570 millioner kroner mere om året til landkommunerne.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) præsenterer onsdag et forslag til en ændring af den kommunale udligningsordning, der i forvejen sender 11,1 milliarder kroner fra rige kommuner til fattige. Samtidig vil regeringen ændre kommunernes beskæftigelsestilskud. Tilsammen vil det koste Københavns Kommune 408 millioner kroner om året. Det svarer til en potentiel skattestigning for københavnerne på 0,44 procentpoint.

- Vi ved, at vækst i hovedstaden kommer hele landet til gode, fordi der bliver mere at fordele af. Derfor er det tudetosset, hvis udligningssystemet forringer mulighederne for vækstcentrene, siger Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), der stiller et modkrav til statsminister Helle Thorning-Schmidt (S): København skal til gengæld have lov til at ændre styreform til enhedsforvaltning med flertalsstyre.

København modtager i dag også penge via udligningsordningen, men andre steder på Sjælland betaler man i forvejen, og her vil regningen vokse mærkbart. I Helsingør Kommune med 21 millioner kroner om året.

- Det er en lang leflen for Udkantsdanmark. Margrethe den Tredje får kun én ting ud af det i Helsingør, og det er en dårligere aktivering, siger 1. viceborgmester Christian Saggau (SF), mens Roskildes borgmester, Joy Mogensen (S), mener, at »grænsen er ved at være nået«.

Udspillet splitter partierne i blå blok. K vil som forligspartner nedlægge veto, mens Venstre tager godt imod forslaget. Det gør V-borgmester Erik Fabrin ikke. Rudersdal skal afsætte yderligere 18 millioner kroner til udligning og beskæftigelsestilskud:

- Som borgmester i Rudersdal har jeg intet behov for at betale mere til udligning. I dag er det den største enkeltpost i vores kommune.

Margrethe Vestager fremhæver, at de nye regler rammer socialt mere præcist.

- Uanset hvor man kommer fra politisk set, så tror jeg, at der er en anerkendelse af, at vi er ét land og er solidariske med hinanden og de kommunale forskelle, siger Vestager.