Giver omstridt grusgrav lov til at grave trods advarsler fra eksperter

Vejle Kommune har i mere end et år ignoreret en afgørelse fra sine egne grundvandseksperter, der frygter for drikkevandet under en skandaleramt grusgrav i Vandel øst for Billund.

Grusgraven ligger omgivet af delvis fredet natur, og ifølge de kommunale eksperter er drikkevandet i området så sårbart, at der slet ikke må graves på store dele af adressen. Men i stedet for at gribe ind og standse arbejdet, vil kommunen nu tillade en fordobling af udgravningerne, der hvert år indbringer millioner af kroner og forsyner hele landsdelen med sand, grus og sten til byggerier.

Det fremgår af en række interne notater, som BT har fået aktindsigt i.

I et af notaterne giver en sagsbehandler direkte ordre om, at afgørelsen fra grundvandseksperterne blot skal ignoreres.

- Der skal således ses bort fra udtalelsen om, at der ikke kan graves i område 2, 3 og 4, står der i notatet, som er oprettet 6. august 2012.

Læs også. Tidligere medarbejder om miljøskandale: Det er foregået i 19 år

Den interne udmelding chokerer Helle Jacobsen, der er formand for vandværket i landsbyen Randbøldal. Byen henter sit vand i den grundvandslomme, der løber under grusgraven to kilometer væk.

- Det er så forkasteligt, at kommunen bare vælger at lukke øjnene for hensynet til det vand, vi drikker hver eneste dag. Der skal selvfølgelig tages hensyn til erhvervslivet, men drikkevandet må altså være vigtigere. Det handler jo om miljøet og mange menneskers sundhed, siger hun.

Sårbart grundvand

Vejle Kommune har bedt sin grundvandsafdeling vurdere forholdene ved grusgraven i Vandel, fordi ejerne har søgt om tilladelse til at fordoble den mængde materiale, der hvert år graves op og sælges. I sin vurdering understreger vandeksperterne, at en betydelig del af graveområdet ligger lige over vandlommen, der forsyner Randbøldal, og at vandet i forvejen er sårbart for forurening fra jordoverfladen.

Vandet er således kun beskyttet af 15 meter sand, sten og grus, og det er netop disse materialer, grusgravens ejere ønsker at fjerne. Sammenlagt betyder det, at der ikke må graves i tre ud af syv udpegede graveområder, konkluderer grundvandsafdelingen med fremhævet skrift i sin afgørelse. Disse tre områder er endnu urørte, men skal ifølge planen udgraves i løbet af de kommende år.

Læs også: Jysk miljøskandale: Kommune blæste på giftalarm

Vejle Kommunes begrundelse for at se bort fra sine egne eksperters afgørelse er, at det nu nedlagte Vejle Amt allerede i 2006 gav tilladelse til at udvinde sand, sten og grus på de omstridte arealer efter at have vurderet risikoen. Men den begrundelse er slet ikke god nok, mener Kim Gosvig Hansen (K), der er formand for teknik- og miljøudvalget i nabokommunen Billund, som også henter drikkevand i området ved grusgraven i Vandel.

- Det er slet ikke argument nok, at der allerede er givet en tilladelse. Hvad så med miljøet? Når der kommer sådan en advarsel med en ny vurdering fra grundvandsafdelingen, så retter man altså ind. Også selv om det betyder, at man må ændre eksisterende tilladelser. Og man tillader da slet ikke, at tempoet sættes op. De her notater tyder på, at der er noget helt galt i Vejle Kommune, siger han.

Udkast til brev

At Vejle Kommune trods advarslerne forbereder en tilladelse til at øge gravetempoet i Vandel, fremgår af et udkast til et brev til grusgravens ejere, som BT er kommet i besiddelse af. Brevet er skrevet 10 dage efter, at afgørelsen fra grundvandsafdelingen blev beordret ignoreret, og meddeler, at ansøgningen om at fordoble gravetempoet imødekommes.

I dag, mere end et år senere, er beslutningen dog endnu ikke truffet rent formelt, og derfor er dette brev hidtil blevet hemmeligholdt for alle udenforstående.

Læs også: Gentager miljøskandalen sig?: Her ramte jernbanegiften

BT har tidligere afsløret, at ejerne af grusgraven i Vandel ulovligt og til fare for miljøet har opbevaret flere tusinde ton gamle, forurenede jernbaneskærver på den bare jord i graveområdet.

Afsløringerne fik i september Vejle Kommune til at melde selskabet til politiet for brud på flere miljølove. På den baggrund er både ejernes og myndighedernes rolle i sagen nu under efterforskning.