Salget af danske agurker er faldet næsten 20 procent siden, at den aflange grøntsag blev mistænkt for et stort udbrud med kolibakterier i Tyskland.

Et udbrud som foreløbig har kostet 16 tyskere og en svensker livet.

Danske gartnerier fortæller til B.T., at mistanken mod agurker har fået danskere i stor stil til at gå uden om agurker, når de handler ind. Mens sygdomsudbruddet står på spiser mange danskere derfor deres rugbrød med leverpostej uden de grønne skiver.

Imens hober de pallevis af kasser med usolgte agurker sig op hos de danske gartnerier.

- Det er millioner af agurker, som det drejer sig om. Lige nu ligger vi på index 82 af normallen - altså 20 procent under det normale agurkesalg. Når vejret er så godt som nu, så er der fuld tryk på produktionen hos de danske gartnere, siger Mogens Christensen, der er næstformand hos Dansk Gartneri til B.T.

Rusland meddelte i går, at de forbyder import af danske, tyske og spanske agurker. Men eksporten af danske agurker til Rusland er dog minimal.

- Det er hovedsageligt de danske forbrugere, der er problemet. En del af dem er bange for at spise agurker - og det er synd, fordi de danske agurker jo er blevet frikendt for at indeholde de her bakterier. Men desværre ser vi det hver gang, at der er et udbrud med bakterier i fødevarer, så går kunderne helt uden om den fødevare, siger Mogens Christensen.

Hvad skal der ske med alle de agurker, som I ikke kan sælge?

- Det ved vi ikke endnu. Måske bliver de smidt ud. Desværre har vi travlt med agurkeproduktionen, så der kommer hele tiden nye agurker til oven i dem, som vi ikke har fået solgt, siger Mogens Christensen.