Skal regeringens ambition om, at tre ud af fire kræftpatienter skal overleve deres sygdom i 2025, lykkes, kræver det, at forskningen bliver intensiveret, lyder det fra lægefaglig vicedirektør i Kræftens Bekæmpelse.

I 2025 skal tre ud af fire kræftpatienter overleve deres sygdom, hvor det gælder for cirka halvdelen i dag. Sådan lyder regeringens mål.

Og det går da også den rigtige vej. I forhold til årtusindeskiftet dør 14 procent færre af kræft i dag, selv om flere har fået stillet en diagnose. Det viser nye tal fra Kræftens Bekæmpelse ifølge Politiken.

»Den indsats, vi har gjort efter årtusindeskiftet, begynder nu at vise sin effekt. Vi har fået forbedret behandlingerne for flere af kræftformerne, og vi stiller diagnoserne tidligere,« siger Hans Storm, lægefaglig vicedirektør i Kræftens Bekæmpelse.

Men vi er ikke i mål endnu, fastslår han. Og skal regeringens ambition lykkes, kræver det blandt andet, at man intensiverer forskningen, mener han.

»Det er et spørgsmål om at øge indsatsen fortsat og intensivere den forskning, der skal til, for at vi dels kan forbedre behandlingerne og dels kan forebygge flere af kræfttilfældene. Det arbejdes der på, men det er et hårdt og langt arbejde, som vi nu har gjort i 20-30 år,« siger han.

Samtidig er det klart, at man bliver nødt til at prioritere at effektivisere, ligesom noget kommer til at koste mere, påpeger han:

»Udvikling af ny medicin er dyrt, og det betyder, at det er dyrt at bruge den nye og mere effektive medicin i begyndelsen. Men tingene bliver dog billigere med tiden,« siger han.

15.527 danskere døde af kræft i 2012, som er det år, hvor Kræftens Bekæmpelse har de nyeste, gennemanalyserede tal. Det er 14 procent færre dødsfald målt i forhold til 2000. Det er særligt opsigtsvækkende, fordi 20 procent flere danskere har fået stillet en kræftdiagnose i samme periode.

Ifølge Politiken er det uvist, præcist hvor meget den særlige kræftindsats har kostet. Professor i sundhedsøkonomi Jes Søgaard har dog tidligere beregnet, at indsatsen har kostet syv milliarder kroner.