Det er langt de færreste af lægerne på offentlige hospitaler, der bijobber på privathospitaler. Måske er problemet mindre end hidtil antaget.

En undersøgelse af lægers bijobberi på privathospitaler viser, at otte procent af alle læger på de offentlige sygehuse bijobber på privathospitaler.

Det svarer til cirka hver 12. læge.

Oplysningen kommer fra Ugebrevet Mandag Morgen på baggrund af en ny omfattende undersøgelse blandt 5100 læger på de offentlige sygehuse. Den viste, at godt 400 af de 5100 læger bijobbede.

Undersøgelsen er lavet i forbindelse med en ph.d.-afhandling af Karolina Socha fra Forskningsenheden for Sundhedsøkonomi på Syddansk Universitet.

Ifølge Mandag Morgen afliver resultaterne nogle myter om, at læger med bijob forsømmer deres arbejde i det offentlige. Stort set alle de læger, der bijobber, arbejder på fuld tid eller mere på det offentlige sygehus.

- Undersøgelsen dokumenterer klart, at læger ikke forsømmer deres hovedjob på de offentlige sygehuse ved at have bijob på private hospitaler og klinikker, siger professor i sundhedsøkonomi på Syddansk Universitet, Kjeld Møller Pedersen, til Mandag Morgen.

Indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V) har luftet tanken om, at reglerne for lægernes bibeskæftigelse skal strammes op for at undgå, at der opstår tvivl om deres habilitet, og de danske regioner har efterlyst et indgreb.

Men det er en dårlig idé mener formanden for Overlægeforeningen, Erik Kristensen.

- Regeringen må reelt opgive sin en måneds behandlingsgaranti, hvis de laver et indgreb om lægers bibeskæftigelse på privathospitaler, siger han.

/ritzau/