For Klovn -kreatørerne Frank Hvam og Casper Christensen er intet helligt. Præcis som denne reportage fra komikernes våde invasion af Island

Det her har Island overhovedet ikke brug for. Lavaøen er på røven, og midt i kaos står Frank Hvam og Casper Christensen skulder ved skulder og spuler sneen gul. Som syre i en grædende gejser.

SE BILLEDERNE: KLOVN FARVER SNEEN GUL I ISLAND

Frank og Casper forsvarer sig. Siger, at de ikke accepterer fjollede begreber som at noget skulle være helligt næ, er nogen i knæ, består udfordringen blot i at få en eller anden form for grin på. Og når man nu HAR suget islandsk 'Brennivin', ja så må og vil væsken jo bare ud, ud og atter ud igen.

- I virkeligheden kan vi rigtig godt lide Island. Casper og jeg har været heroppe flere gange, både hver for sig på ferie og for at arbejde med Klovn, lød forsikringen fra Frank, inden han tumlede ud fra drengenes tour-bus til vandladning og efterfølgende improviseret sneboldsfight.

SE BILLEDERNE: KLOVN FARVER SNEEN GUL I ISLAND

Scenariet på en mørk, islandsk landevej kunne let minde om endnu en rundskæv omgang af Danmarks mest populære sitcom. I stedet rimer logikken nogenlunde sådan her: 'Klovn' er uhyggeligt populært i Island. Samtidig udgiver komikerparret i disse dage en ny sæson af deres eskapader på Dvd. Altså har marketingsfolkene bag lagt en og en sammen og inviteret en stak pressefolk og et Klovnehold på et døgns nordatlantisk promoveringstur.

LÆS MERE NEDENFOR

Klovn på storskærm
Om pengemændene havde kalkuleret med en udvikling, hvor deres yndlinge tumler brændevinsramte rundt på vej mod en beværtning, virker dog mere tvivlsomt. Well i hvert fald følger Frank Dvd-kræmmernes bog perfekt, da han på vanlig underspillet jysk folder replikken ud.

- I Island er 'Klovn' faktisk mere populært end 'Desperate Housewives'. Og 'Anna Pihl', understreger han, og smager på sin egen lille tilføjelse om den ivrige politi-Pihl:

- Det gør os meget, meget stolte. Den går helt ind i hjertekulen.

Inden festen på landevejen var det med ordene: 'Welcome to this Clown arrangement', at Frank og Casper mødte et par hundrede lokale fans. På storskærm fik de et styk verdenspremiere på 'Klovn' sæson seks serveret afsnit der først rammer danske tv-skærme til næste år. En fan, hr. Jonatansson, smilede bagefter skævt.

- For mig har de seneste uger her i Island været som en meget dårlig episode af Klovn.

Bindegale investeringer
Det er noget med økonomien, forklarer han. Noget med at det ikke længere nytter alene at kunne dyrke bananer med hjælp fra en boblende undergrund. Noget med bindegale investeringer i alt fra nyhedsavisen til Magasin du Nord. Nu skal en regning betales, og det kniber efterhånden med at finde mere godt humør at sælge ud af. Heldigvis er der mange grunde til, at lige præcis 'Klovn' duer som mirakelkur.

SE BILLEDERNE: KLOVN FARVER SNEEN GUL I ISLAND

- Død, handicappede mennesker og racisme. Intet er for fint til at blive brugt. Selvom jeg ikke er racist, kan man jo godt som Frank komme ud for en situation, hvor andre opfatter det sådan. Det er så pinligt og samtidig så tæt på virkeligheden, at det bare bliver sjovt, siger hr. Jonatansson, der måtte tage sig til hovedet, da Frank oppe på storskærmen igen trådte i en tåkrummende spinat.

Muhammed-tegner
Denne gang handlede det om en smuk norsk kondiløber der skulle imponeres. Og hvad gør Frank? Jamen han udgiver sig naturligvis for at være en af Muhammed-tegnerne. Fordi han er Frank - fordi intet er helligt.

- Vi startede med at skrive en liste over ting, vi absolut ville snakke om. Den startede med aids, gik videre til pædofili, nazisme og dødfødte børn, siger Casper i en kort brændevinspause og hiver luft ind til en pointe:

- Folk skal huske på, at vi jo ikke gør grin med dem der f.eks. har fået kræft - vi gør grin med folks måde at opføre sig på ved siden af det. Og DET er sjovt at skrive. Du kan smide alt ind på det bål og se hvordan folk bliver akavede. Og Frank især, fordi han er så socialt handicappet, griner han.

SE BILLEDERNE: KLOVN I ISLAND

Parat til at opgive
SE BILLEDERNE: KLOVN I ISLAND

Tilbage i tour-bussen modererer Frank alligevel sit syn på det med helligheden. For er der noget der rent faktisk ER helligt i comedy-verdenen, så er det, hvis man stjæler fra hinanden. Ligesom Frank og Casper i 2005 blev skudt i skoene, da Politiken anførte, at 'Klovn' var tyvstjålet fra en amerikansk sitcom.

- Dengang var vi parate til at opgive det hele - vi blev sablet ned bagfra og lagde os bare fuldstændigt ned, husker Frank.

De to overlevede den iskolde storm og har solgt stakkevis af 'Klovn'-dvder i både Danmark og Island. Og det er derfor, at Casper med et kæmpe smil kan bekendtgøre:

- Der er stadig mere Brennivin!

SE BILLEDERNE: KLOVN I ISLAND