Tab dig uden slankekur. Og hold vægten. B.T. viser dig vej til at finde dine kaloriefælder, som hver dag fanger dig sammen med de ekstra kilo, der sniger sig ind på sidebenene.

LINK: FIND 100 KALORIEFÆLDER OG 100 SUNDE ALTERNATIVER HER »

Hver dag falder du i fælden. Du får for mange kalorier, og de ekstra kilo vokser stille og roligt til overvægt. Du har prøvet slankekure, men efter de årlige slankekure efter jul og sommerferie kommer de irriterende kilo igen.

B.T. bringer i dag en liste over 100 kaloriefælder med alternativer sammen med en indkøbsguide. Den viser dig vej ud af fælden. Med guiden og listen kan du i dag begynde at ændre dine og familiens spisevaner uden større dramatik men med effekt på vægten.

»Hvis man vil tabe sig på en holdbar måde, er man nødt til at finde ud af, hvor ens kaloriefælder er. Hvis man tænker i små ændringer i stedet for store ændringer i indkøbsvanerne, vil man opleve, at man ikke føler hverken sult eller afsavn, når der bliver byttet ud i vanerne.

Det gælder ikke om at eliminere alt, hvad der er lækkert og fedende. Det gælder om at finde noget, der er sundere og bedre,« siger cand. scient. i human ernæring og ernæringskonsulent Per Brændgaard, der har udarbejdet listen med de 100 fedtfælder.

Han mener, at man kan tabe sig op til 10 kilo ad denne vej.

Tab 5 kilo på 6 måneder
Budskabet om de små men effektive ændringer bliver bakket op af fedmeforsker Arne Astrup.

- Det er helt sikkert den rigtige vej for mange. Undersøgelser viser, at laver man små ændringer uden at regne kalorier og gå på diæt, kan man tabe 4-5 kilo over 3-6 måneder, hvis man er lidt overvægtig. Er man svært overvægtig og kigger man også på portionsstørrelser, så kan man tabe endnu mere, siger Arne Astrup, der ser flere gode formål med at finde sine kaloriefælder.

- Folk med svær overvægt skal gøre noget mere. Men efter en kur er det jo en måde at holde vægten på, siger Arne Astrup.

Men også selvom du ikke selv eller måske ikke alle i familien har problemer med vægten, anbefaler eksperterne at finde kaloriefælderne i den daglige kost.

»Det er en god måde at forebygge, at man tager på. Før eller siden begynder de fleste lige så stille at tage på, hvis de ikke gør noget. Og så er det bedste naturligvis at forebygge,« siger Per Brændgaard.

»Folk, der lige så stille tager på, er i stor risiko for pludselig at blive svært overvægtige, og så er det svært at gøre noget ved det. Ved at forebygge undgår man også en masse følgesygdomme som sukkersyge og hjertekarsygdomme,« siger Arne Astrup.

Ny familie-vaner
Og det behøver ikke være så svært at finde dine kaloriefælder og ændre din families vaner, mener Ingrid Willaing, der er chef for sundheds- og forebyggelsesafdelingen i Hjerteforeningen.

- Det er egentlig relativt let at gå i gang. Følg anbefalingerne i indkøbsguiden, planlæg dine indkøb, så du ikke impulskøber og gå ikke på indkøb, når du er sulten. Så køber du noget med hurtige tomme kalorier, anbefaler Ingrid Willaing.

30-40 procent af de voksne danskere er ifølge Sundhedsstyrelsen overvægtige. Det svarer til 1,3 mio. danskere. Af disse er 10-13 procent – 400.000 – svært overvægtige.