Casper Christensen savner anderkendelse og respekt fra kolleger som Anders Matthesen.

Ingen klovn uden en cirkusdirektør.

Da Casper Christensens trådte sine barnesko som stand up-klovn hed direktøren Torben Din. 'Min mentor', som Christensen siger i dag.

Han var manden bag Danmarks første stand up comedy-scene i København. Fra i morgen hædrer Casper sin mentor i tredie sæson

'Klovn'. Torben Din har fået rollen som formand for Caspers og Frank Hvams ølklub, som holder til ved Simon Spies' gamle stambord på 90eren. Et værtshus på Frederiksberg.

B.T. har mødt Casper Christensen og Torben Din til en snak om gamle dage og deres helt specielle venskab.

Oprindelig var Din antikhandler i Ll. Kannikestræde i det indre København. Ved en mere eller mindre pludselig indskydelse omskabte han i 1987/88 sin forretning til bar med en 4 m2 stor comedy-scene.

Håbefuld 18-årig
I en alder af 18 dukkede Casper Christensen op i klubben og fik engagement med det samme - som Danmarks fjerde stand-up komiker efter tre pionerer ved navn Roger, Theis og Flemming.

- Første mål var at få lov til at optræde, næste at få penge for det, tredie at stå øverst på plakaten og det fjerde mål: At blive lukket ind på kontoret, hvor Torben sad og forskansede sig. Det gjorde stort indtryk at komme ind på kontoret, hvor Torben delte ud af sine råd om livet. Jeg følte, at jeg var kommet ind varmen, siger Casper Christensen.

- Kontoret var min borg, hvor jeg gav drengene råd og coachede. Jeg syntes, det var min opgave at lære dem, at du ikke kan lave stand-up, hvis du er født med en guldske i munden. Du kan kun gøre det, hvis du har mærket smerte og modgang. Uretfærdigheden skaber vreden. Det var mine drenge, der var mange følelser involveret, siger Torben Din.

Caspers særstatus
Det følgende par år dukkede unge, såkaldte 'æsler' som Lars Hjortshøj, Thomas Wivel, Mette Lisby og Jan Gintberg op på scenen i Din's. Men Casper var noget helt specielt for Torben Din, som ikke bare var restauratør, men også forsøgte at booke komikerne til private firmaer og medierne.

- Jeg har aldrig sagt det til Casper før nu i dag, men jeg mistede min bror ved en ulykke. Jeg følte, at jeg havde adopteret en lillebror i Casper.

Min mor har lært mig, at man ikke skriver kontrakter med folk. Et ord er et ord. Hvis folk er med, så er de med. Jeg tror, at de andre komikere følte, at Casper fik lidt for meget.

Min mentor
- Jeg har det sådan, at man højst møder ti mennesker i sit liv, som man håber vil ringe, når de er i knibe. Casper er en af dem, siger Torben Din.

Senere har Din og Casper været i jævnlig kontakt med hinanden. I dag siger komikeren om sin gamle agent:

- Torben var min mentor. Den rolle har manglet fuldstændig i dansk stand up, siden vi komikere gik over til det nye bureau, FBI. Med al respekt for, hvad chefen Peter Allen har opnået, har det været den korte vej siden. Et job i næste uge. Pengene. Torben tænkte altid med perspektiv: hvad er bedst i det lange træk. Den gode gammeldags agent, du ved, siger Casper Christensen.

Efter fem hektiske år med arbejde 24 timer i døgnet stoppede Torben Din sin stand up scene og sit agentur. Komikerne skiftede til FBI, som tilbød kontrakter, et mere organiseret booking-system og højere hyre. Samtidig tilbød Carlsberg at sponsere en ny dansk stand-up scene, i første omgang i Boltens Gaard.

Svigtede
Torben Din lægger ikke skjul på, at følte sig svigtet dengang.

Casper Christensen:

- Man kan ikke ændre historien, men man kan lære af den. Man skal passe på med at tro på loyalitet. Jeg kender det fra mig selv.

Jeg synes, jeg har givet mange af de andre komikere chancer på TV og radio. Men jeg har aldrig selv fået tilbud af dem i forbindelse med noget af det, de laver.

Man skal desværre ikke regne med loyalitet i denne her branche.

Er det helt rigtigt? Jeg har set dig som gæst hos Gintberg?

- Hvad har jeg været med i? Jeg har været gæst en enkelt gang hos Jan. Med al respekt for Anders Matthesen har han været med i alt, hvad jeg har lavet.

Men jeg har vist ikke været med i nogle af hans projekter, siger Christensen og tilføjer:

Ingen bebrejdelser
- Der har helt klart været en generation, hvor jeg stod stærkt, og så er der kommet nogle til, som har haft behov for at løsrive sig fra det etablerede. Det skal stand up'ere gøre.

Du mener ikke, at du har fået den respekt og anerkendelse, du har fortjent.

- Helt ærligt. Jeg har aldrig fået den. Men helt nøgternt set: når du når op i min alder, behøver man den heller ikke. Ros, anerkendelse, tak for hjælpen. Det har jeg aldrig fået. Men jeg har jo gjort det selv, dengang jeg skred fra Torben, fordi der var én, der ville give mig flere penge. Nu kan jeg jo se, hvordan jeg selv har opført mig. Jeg kan ikke bebrejde nogen noget, siger Christensen.

Torben Din:

- Tak for de ord, Casper.

»Klovn«, sæson 3, starter på TV 2 Zulu i morgen aften.

Andre læser også