Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Nogle af de rigeste og mest magtfulde personer fra den vestlige verden mødes i disse dage under tophemmelige forhold

Gæstelisten på omkring 120 personer tæller nogle af verdens førende politikere, professorer, redaktører, direktører og præsidenter.

Møderne har været en årlig begivenhed siden 1954 og er kendt som Bilderberg. Her er der absolut referatforbud, og de emner der diskuteres, hemmeligholdes for resten af verden, og medlemmerne forpligter sig til ikke at fortælle andre om, hvad der bliver drøftet.


Den ekstreme lukkethed er gennem årene blevet voldsomt kritiseret, og der er blevet spekuleret i, hvad der egentligt foregår. Det er gennem tiden blevet hævdet, at gruppen har udemokratiske planer om at styre verdens gang. Danske erhvervsbosser med Bilderberg-møderne strækker sig over flere dage og afholdes i år på det luksuriøse 5-stjernede hotel Suvretta House i St. Moritz i Schweiz. Her passer en mindre hær af sikkerhedsfolk på topfolkene.

Flere danskere er også at finde på den eksklusive hotel. Det gælder Anders Eldrup, der er direktør for DONG Energy, den tidligere topembedsmand og nuværende vicepræsident for Haldor Topsøe, Ulrik Federspiel, og Peter Schütze, der er tidligere topchef i Nordea og nuværende bestyrelsesformand hos DSB. En anden dansker, Natos generalsekretær Anders Fogh Rasmussen, menes også at have indfundet sig på hotellet i Schweiz.

Ingeborg Philipsen er historiker og har skrevet ph.d. om Bilderberg-gruppen. Hun tror næppe, at forsamlingen styrer verdens gang. - Jeg tror mest, møderne har det formål, at de kan trykke hænder og småsnakke for at forbedre deres netværk, siger hun.
Gæstelisten til årets hemmelige Bilderberg-møde tæller blandt andet den engelske finansminister, Chris Hughes, der er medstifter af facebook og topchef for den amerikanske efterretningstjeneste NSA, Keith Alexander

En bred vifte af danskere har også været med. Uffe Ellemann Jensen, Mærsk McKinney-Møller, Helle Thorning-Schmidt og Tøger Seidenfaden er nogle af dem, der siddet med ved det store bord til et af verdens mest hemmelighedsfulde møder.

Andre læser også