Ikke blot kendte, men også myrdede skolepiger og deres pårørende har fået deres mobiltelefoner aflyttet af Murdochs tabloidavis.

LONDON: Ingen troede, at skandalen om tabloidavisen News of The Worlds årelange og systematiske hacking ind i en række kendte fodboldspilleres, skuespilleres og politikeres telefonbeskeder kunne blive værre.

Men det er, som om den først lige er begyndt, efter at det nu er afsløret, at den 13-årige myrdede Milly Dowler øjensynligt fik sin mobil hacket og aflyttet af News of The World i dagene efter hendes forsvinden i 2001. Beskeder blev også slettet, og det resulterede i, at hendes forældre fejlagtigt troede, at hun stadig var i live. De slettede beskeder forvirrede også politiet på et tidligt tidspunkt i efterforskningen. Senere kørte News of The World en historie med detaljer fra en besked efterladt på hendes mobiltelefon.

De nye oplysninger bringer medieskandalen op på et nyt og mere alvorligt niveau. For nu handler de hundredvis af ulovlige aflytninger og hackninger, der blev foretaget af privatdetektiven Glenn Mulcaire for News of The World, ikke længere blot om utroskab og anden sladder om politikere og kendisser. Nu handler skandalen også om, at avisen brød ind i en tragedieramt families privatliv på et tidspunkt, da den led under, at datteren var forsvundet og frygtedes død.

Politiet har på baggrund af sagen med Milly Dowler nu besluttet at eftergå alle højtprofilerede sager, der omhandler mord, bortførelse eller angreb på børn siden 2001. Betjente har allerede fortalt forældrene til de to skolepiger Holly Wells og Jessica Chapman, som blev myrdet i Soham i 2002, at deres mobiler blev hacket. Dokumenter beslaglagt i Glenn Mulcaires hjem viser, at privatdetektiven også angreb Leslie Chapman, faderen til Jessica Chapman.

Scotland Yard kontakter nu også pårørende til ofre for terrorangrebet på undergrundstog den 7. juli 2005 i London for at advare dem om, at deres mobilbeskeder muligvis også er blevet aflyttet, mens de ventede på svar fra deres kære efter bombningerne.

Graham Foulkes, hvis søn var blandt de 52 dræbte ved terrorangrebet, har fortalt, at han er blevet oplyst om, at politiet har beslaglagt hans mobilnummer, hans fastnetnummer og adresse på privatdetektivens kontor.

Løfte om kulegravning

Under en tre timer lang og ophidset debat om aflytningerne i parlamentet lovede Storbritanniens premierminister, David Cameron, i går en offentlig kulegravning af News of The Worlds aflytninger, efter at politiets 50 mand har afsluttet deres undersøgelser: »Vi bliver nødt til at have en undersøgelse, muligvis undersøgelser, om, hvad der er foregået. Vi taler her ikke længere bare om politikere og kendisser. Vi taler om mordofre og potentielle terroristofre, som har fået hacket deres telefoner. Det er afskyeligt.«

Cameron overvejer både en dommerundersøgelse om News of The Worlds ulovlige aflytninger og en om politiets oprindelige undersøgelse af avisen, som politiet lukkede for nogle år siden. Politiet genåbnede den først efter nye kritiske historier i bl.a. New York Times om mediemogulen Rubert Murdochs britiske sladderavis.

Lukningen af sagen i første omgang kan handle om bestikkelse. For Murdochs hoved­selskab, News International, har nu givet politiet detaljer om betalinger fra News of The World til to politifolk mellem 2003 og 2007. På det tidspunkt var Andy Coulson avisens redaktør, og dermed rykker krisen tættere på premierministeren.

For efter at Andy Coulsen på grund af aflytningsskandalen trak sig som redaktør i 2007 men fastholdt sin uvidenhed om aflytningerne ansatte David Cameron ham som chef for den konservative pressetjeneste. Da Cameron vandt valget sidste år, gjorde han ham til sin spindoktor, og han har indædt forsvaret ham. Men i januar valgte Coulson selv at trække sig som spindoktor efter pres fra aflytningsskandalen.

Kongehuset satte sagen i gang

I virkeligheden var det ansatte ved det britiske kongehus, som fik sagen til at rulle tilbage i 2006. De undrede sig over, hvordan News of the World kunne trykke historier om prins William med masser af informationer, som kun en lille håndfuld mennesker kendte til.

I januar 2007 blev avisens royale reporter Clive Goodman idømt fire måneders fængsel efter at have indrømmet hacking af royale medhjælperes mobiltelefoner med hjælp fra privatdetektiven Glenn Mulcaire, der også blev idømt fængselsstraf.

Rubert Murdoch selv har haft travlt med at fastslå, at der udelukkende var tale om en enkelt utilregnelig journalist, der uden redaktørernes viden var gået over stregen. Men den tror stort set ingen på. Labourleder Ed Miliband har netop forlangt, at den øverste chef for News International, Rebekah Brooks, der var redaktør for News of The World fra 2000 til 2003, går af. Selv fastholder hun sin uskyld. Men privatdetektiven Glenn Mulcaire kan fælde hende og andre. Han siger nu, at han arbejdede under et 'ubarmhjertigt pres' fra avisen, og at der var en 'konstant efterspørgsel på resultater'.

- Jeg ønsker at undskylde til alle, som er blevet såret og oprørt over, hvad jeg har gjort. Jeg har været i retten. Jeg har erklæret mig skyldig. Og jeg har været i fængsel og er blevet straffet. Og jeg vil muligvis blive tiltalt for mere endnu.